Κριτική

Η Οικογένεια Μπελιέ

Από -

Σε μια τετραμελή οικογένεια κωφάλαλων η νεαρή Πολά είναι η μόνη που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και τις αγροτικές δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι. Ιστορία ενηλικίωσης που ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στην κωμωδία και στους δραματικούς τόνους. Έξι υποψηφιότητες για Σεζάρ κι 7 εκατ. θεατές στη Γαλλία.

Η μόνη μη αγγλόφωνη κινηματογραφία η οποία καταφέρνει να συντηρεί την παράδοση της λαϊκής κωμωδίας με κάποια σχετική διεθνή επιτυχία παραμένει εδώ και καιρό αποκλειστικά η γαλλική. Έτσι το περσινό «Θεέ μου, τι σου Κάναμε;» διαδέχεται τώρα η «Οικογένεια Μπελιέ», μια πολύ πιο σοφιστικέ και δραματικά στιβαρή ταινία η οποία, αν και μένει απ’ αρχής μέχρι τέλους μακριά από τη φάρσα, καταφέρνει να ικανοποιεί τον μέσο θεατή (ένα απόλυτο crowd-pleaser), μετρώντας 7 εκατ. εισιτήρια στα γαλλικά ταμεία και κερδίζοντας 6 υποψηφιότητες για Σεζάρ αλλά και το βραβείο κοινού στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ της Αθήνας.

Ξεκινώντας από μια εμπνευσμένη, ημι-αυτοβιογραφική αρχική ιδέα της Βικτοριά Μπεντός, οι τέσσερις σεναριογράφοι του φιλμ αφηγούνται τις πολυμέτωπες περιπέτειες της νεαρής Πολά, του μοναδικού μέλους μιας αγροτικής οικογένειας κωφάλαλων που μπορεί να ακούσει και να μιλήσει. Κι ενώ εκείνη προσπαθεί να διεκπεραιώσει τις καθημερινές υποχρεώσεις της στο σχολείο και στις δουλειές στη φάρμα, ο πατέρας της αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος, ο μικρός αδερφός της ερωτεύεται την καλύτερή της φίλη και ο καθηγητής μουσικής τής προτείνει να συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό τραγουδιού που θα την οδηγήσει σε σπουδές στο Παρίσι, μακριά από τους δικούς της.

Άλλοτε στα χωράφια του δράματος και άλλοτε της κωμωδίας, η «Οικογένεια Μπελιέ» διατηρεί σταθερό κινηματογραφικό βήμα, αφενός προσηλωμένη σε μια γλυκόπικρη ιστορία ενηλικίωσης και αφετέρου σχολιάζοντας διακριτικά θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τους οικογενειακούς δεσμούς, την παράδοση και τις καινούργιες ιδέες.

Μετρημένες είναι οι φορές που οι αφηγηματικές λύσεις προέρχονται από προφανείς, εύκολες επιλογές (τα αστεία γύρω από την κωφότητα είναι ελάχιστα), η mainstream συγκίνηση είναι κατά στιγμές ακαταμάχητη, η 19χρονη πρωταγωνίστρια Λουάν Εμερά (Σεζάρ γυναικείας ερμηνευτικής ελπίδας) μια πραγματική αποκάλυψη, ενώ η παλιομοδίτικη αύρα που τυλίγει ολόκληρη την ταινία –στον τόνο, στους χαρακτήρες και στον κοινωνικό προσανατολισμό– δεν παραδίδεται, όπως συμβαίνει πολύ συχνά, στον ιδεολογικό κομφορμισμό.

Γαλλία. 2014. Διάρκεια: 106΄. Διανομή: ODEON.