Φεστιβάλ

Η νικήτρια ταινία του 10ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Από -

Λίγες μέρες προτού ολοκληρωθεί στις 5/12, το επετειακό 10ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου απένειμε το μεγάλο βραβείο του στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το Σάββατο 30/11.

Νικήτρια ταινία αναδείχθηκε το «Η Βροχή Τραγουδάει στο Χωριό των Νεκρών» των Ζοάου Σαλαβίζα και Ρενέ Ναντέρ Μεσόρα από τη Βραζιλία. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ένας 15χρονος ιθαγενής, ο οποίος έχει εφιάλτες από τη μέρα που έχασε τον πατέρα του. Προορισμός του στη φυσή είναι να γίνει σαμάνος, γι’ αυτό και σύντομα θα κληθεί να πάρει μερικές αποφάσεις που θα του καθορίσουν τη ζωή.

Η κριτική επιτροπή που βράβευσε την ταινία των Σαλαβίζα και Μεσόρα αποτελούταν από τους Χέιντεν Γκεστ (διευθυντής του Κινηματογραφικού Αρχείου του Χάρβαρντ), Βασίλη Κ. Καραμητσάνη (πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο (σκηνοθέτης), Ιρένα Μπίλιτς (σκηνοθέτις, διευθύντρια του Φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe) και Γκαέλ Τζόουνς (παραγωγός).

Την τελετή απονομής σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σακαρίδης («Amerika Square») ενώ προβλήθηκε σε αποκατεστημένη κόπια η ταινία «Θαύμα στο Μιλάνο» του Βιτόριο ντε Σίκα και η μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic».

Σχετικά Θέματα