Κριτική

Η Ληστεία

Από -

Καθηλωτική ένταση, αφηγηματική ακρίβεια κι ένα αριστοτεχνικά δομημένο b-movie πάνω στην ανθρώπινη απληστία και στο τίμημά της.

Στην αρχή της ταινίας μια ομάδα εργατών δουλεύει στις αποβάθρες του λιμανιού­ της Χάβρης. Καθώς ολοκληρώνουν τις επισκευές της ημέρας, ένας τεράστιος μηχανικός βραχίονας μεταφέρει ένα ντεπόζιτο, περνώντας το από πάνω τους, έτοιμο θαρρείς να πέσει και να τους καταπλακώσει. Αργότερα στην ταινία ακούγεται ένα ανέκδοτο για ένα ποντίκι που νιώθει ρομαντικά έχοντας πιει γαλλικό κονιάκ, επιθετικά με πολωνική βότκα και είναι έτοιμο να τα βάλει με τη γάτα με σέρβικο ρακί.

Έχοντας εντυπωσιάσει πολλαπλά με το ασπρόμαυρο σκηνοθετικό­ ντεμπούτο του «13 Tzameti» (2005), ένα θρίλερ με πρωτότυπη ιδέα και αγωνιώδη ατμόσφαιρα για ένα παράνομο παιχνίδι ρώσικης ρουλέτας, ο Γεωργιανός Τζέλα Μπαμπλουανί επιμελήθηκε, έπειτα από πέντε χρόνια, το αμερικανικό ριμέικ του («13») και από τότε σιώπησε κινηματογραφικά. Η τωρινή επιστροφή του στα γνώριμα λημέρια τον ξαναμπάζει στα κόλπα του γαλλικού υποκόσμου, όταν δύο παιδικοί φίλοι (ένας από τους εργάτες της πρώτης σκηνής) μαζί με την αδερφή του ενός αποφασίζουν να διαρρήξουν το πολυτελές σπίτι ενός άντρα, τον οποίο είδαν να μεταφέρει εκεί μια βαλίτσα γεμάτη λεφτά. Αυτό που δεν γνωρίζουν είναι πως πρόκειται για ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο εκβιάζει η μαφία των ναρκωτικών.

Με σχεδόν όλη την πλοκή να εξελίσσεται μέσα σε μια νύχτα, η «Ληστεία» αποτελεί την αγωνιώδη μα ρεαλιστικά ψύχραιμη­ εξιστόρηση πολλών ιστοριών απληστίας, οι οποίες διασταυρώνονται στο σπίτι του διεφθαρμένου πολιτικού. Καθηλωτική ένταση και αφηγηματική ακρίβεια περιπλέκουν όλο και περισσότερο τις συνισταμένες μιας ισορροπίας τρόμου με πάμπολλα μέτωπα ανοιχτά, διαρκείς ανατροπές και μια βαθιά αίσθηση μοιραίου, τραγικού αδιεξόδου: η πρώτη σκηνή προοικονομεί τις εξελίξεις, το ανέκδοτο λειτουργεί σε πολλά επίπεδα. Χωρίς περιττό λίπος και σεναριακές ευκολίες αλλά κι εστιασμένος αποκλειστικά στη δράση και στους χαρακτήρες, ο Μπαμπλουανί ξεδιπλώνει όλες τις αρετές ενός αριστοτεχνικά δομημένου b-movie. Καθαρή κινηματογραφική απόλαυση, έχοντας ραμμένο στη φόδρα της ένα λιτό, αποκαλυπτικό ραβασάκι για την ανθρώπινη πλεονεξία και το τίμημά της, ακριβώς όπως και στο «13 Tzameti».

Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 90΄. Διανομή: WEIRD WAVE.