Κριτική

Η Λάμψη

Από -

Το μοτίβο της δυσλειτουργικής οικογένειας επανέρχεται στο κιουμπρικό σύμπαν μετά το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»· αυτήν τη φορά εγκλωβισμένο σε ένα ξενοδοχείο μέσα στο καταχείμωνο.

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του μαέστρου του τρόμου Στίβεν Κινγκ αφορά μια τριμελή οικογένεια και κυρίως τη σχέση του πατέρα/συγγραφέα και πρωταγωνιστή της ταινίας (Τζακ Νίκολσον) με αυτήν. Όταν βρεθούν ολομόναχοι και αποκλεισμένοι στο πολυτελές χειμερινό θέρετρο που έχουν αναλάβει να συντηρούν, η αδυναμία του Νίκολσον να ολοκληρώσει το μυθιστόρημά του μετατρέπεται σε εμμονή και προοδευτικά μπλέκεται με τις πατρικές ευθύνες, οδηγώντας τον έτσι στην τρέλα.

Η πορεία του προς την παράνοια συνοδεύεται από μια σειρά ανεξήγητων συμβάντων, όπως η σουρεαλιστική σεκάνς του μπαρ στην οποία ο Νίκολσον θα έδινε και την... ψυχή του για μια μπίρα. Το τελειωτικό ξέσπασμα που θα πυροδοτήσει η συμπρωταγωνίστριά του Σέλεϊ Ντιβάλ δίνει το έναυσμα για ένα ρεσιτάλ σκηνοθεσίας και υποκριτικής, που κορυφώνεται με τη θρυλική σκηνή του μπάνιου.

Ως προς το τεχνικό μέρος, τώρα, ο Κιούμπρικ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη βελτιωμένη βερσιόν μιας steadicam που χειρίστηκε ο δημιουργός της Γκάρετ Μπράουν. Στη σκηνή όπου ο μικρός Ντάνι Λόιντ περιπλανιέται με το καρτ η κάμερα βρίσκεται ελάχιστα πάνω από το έδαφος και δημιουργεί έτσι μιαν απόκοσμη αίσθηση μέσα στο απέραντο ξενοδοχείο. Η ταινία καλωσορίστηκε με ανάμεικτες κριτικές, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι το μίσος του Στίβεν Κιγνκ για αυτήν. Το κοινό, ωστόσο, έσπευσε στους κινηματογράφους και σήμερα η «Λάμψη» έχει αποκτήσει διαστάσεις μύθου, με τους οπαδούς της να έχουν κάνει δεκάδες ερμηνείες για την υπόθεση και τη σημασία της.

Αγγλία, ΗΠΑ. 1980. Διάρκεια: 146΄. Διανομή: SEVEN FILMS.