Η κινηματογραφική επιστροφή του «Ακάλυπτου»

Από -

Η επιτυχημένη σειρά των ’90s «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή» περνάει στο σινεμά, σε μια ανανεωμένη παραγωγή με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ο Γιάγκος Αντίοχος είχε επισκεφτεί τα γυρίσματα της ταινίας «Ακάλυπτος», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 14/3 και μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις του.

Εχοντας ζήσει τα 4/5 της ζωής μου στο Χαϊδάρι, ανάμεσα στο Δαφνί και στο Δρομοκαΐτειο, έχω περάσει εκατοντάδες φορές έξω από τα δύο ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά –ευτυχώς ή δυστυχώς– δεν πέρασα ποτέ την πύλη τους. Μια Παρασκευή του Δεκεμβρίου όμως, μόλις είχαν πιάσει τα πρώτα κρύα, μπήκα σε ένα από τα κτίρια του Δρομοκαΐτειου χωρίς να φοράω λευκή ποδίτσα ανάποδα ή να κρατάω ιατρικό παραπεμπτικό, αλλά για να παρακολουθήσω από κοντά τα γυρίσματα του «Ακάλυπτου», της κινηματογραφικής μεταφοράς του αγαπημένου σίριαλ της δεκαετίας του ’90. Περπατώντας στους διαδρόμους του εγκαταλειμμένου ψηλοτάβανου κτίσματος, συνάντησα τεχνικούς που είχα καιρό να δω σε γυρίσματα. Οι εποχές έχουν δυσκολέψει και οι ελληνικές παραγωγές έχουν λιγοστέψει επικίνδυνα... Γι’ αυτό ένιωσα μια αυθόρμητη χαρά όταν βρέθηκα ξανά γύρω από ανθρώπους του σινεμά που εξακολουθούν να το παλεύουν ενάντια στις δυσκολίες της εποχής. 

Κάνοντας ένα γρήγορο σκανάρισμα στο χώρο του γυρίσματος, δεν είδα κανένα γνωστό πρόσωπο από την τηλεοπτική σειρά-μύθος, που σκιαγράφησε απολαυστικά το προφίλ του νεοέλληνα, της απάτης, της απιστίας και της λαμογιάς. «Η ταινία δεν έχει καμία σχέση με την τηλεοπτική σειρά. Δεν αποτελεί συνέχεια ούτε του σίριαλ ούτε των ηρώων του», μου είπε αρκετά αργότερα ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο άνθρωπος που ερμηνεύει τον «Ακάλυπτο» της νέας κινηματογραφικής εποχής. Πράγματι στην ταινία δεν εμφανίζεται κανένας από τους παλιούς συν­τελεστές του σίριαλ. Αυτός που συνδέει κατά κάποιον τρόπο πίσω από την οθόνη τις δύο εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους εκδοχές –την τηλεοπτική και την κινηματογραφική– είναι ο Λευτέρης Καπώνης, ο συγγραφέας του βιβλίου «Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή», ο οποίος υπογράφει μάλιστα και το σενάριο της ταινίας μαζί με τους Κωνσταντίνα Γιαχαλή και Παναγιώτη Μαντζιαφό. Όμως είναι εύκολο ένας αγαπημένος τηλεοπτικός χαρακτήρας που έχει ταυτιστεί τόσο έντονα με το πρόσωπο του Αντώνη Καφετζόπουλου να ενσαρκωθεί από άλλον ηθοποιό; 
«Μονάχα ένας ηθοποιός με το εκτόπισμα του Πέτρου Φιλιππίδη θα τολμούσε να δοκιμάσει μια τέτοια ερμηνευτική πρόκληση. Τον απολαμβάνω βλέποντάς τον στα γυρίσματα. Κατάφερε να κάνει μεμιάς το ρόλο δικό του», μου λέει γεμάτος σιγουριά ο Χρήστος Δήμας. 
Από την πλευρά του, ο Πέτρος Φιλιππίδης το βλέπει απλώς ως ένα κομμάτι της από κάθε άποψη απαιτητικής δουλειάς του: «Δεν είμαι μίμος. Δεν μιμούμαι ηθοποιούς που έπαιξαν συγκεκριμένους ρόλους. Εγώ παίρνω τα έργα κι ερμηνεύω τους ρόλους που υπάρχουν στο κείμενο. Όποιος έχει δει τον “Μπακαλόγατο” στο θέατρο ή τον “Ηλία του 16ου” στο σινεμά θα έχει καταλάβει ότι δεν μιμούμαι τον τεράστιο ηθοποιό που λέγεται Κώστας Χατζηχρήστος, αλλά δίνω τη δική μου προσωπική ερμηνευτική εκδοχή και το δικό μου στίγμα». 

banner

Πρωταγωνιστής στην ιστορία του κινηματογραφικού «Ακάλυπτου» είναι ο πανούργος Αντρέας (Πέτρος Φιλιππίδης), ένα λαμόγιο της νέας εποχής, που προσπαθεί να πουλήσει το Σούνιο, την Ακρόπολη και ό,τι άλλο βάζει ο νους σας σε Γερμανούς και Άραβες επενδυτές. Φυσικά, μπλέκει και τον κολλητό του Μάκη στις κομπίνες του, ο οποίος δεν θα αργήσει να βρεθεί στη φυλακή για χάρη του φίλου του. Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, που ερμηνεύει τον οδοντίατρο Μάκη, τον καλύτερο φίλο του «Ακάλυπτου» στην ταινία, προλαβαίνει να μου πει σε ένα σύντομο διάλειμμα από τα γυρίσματα ότι «η έννοια της αρπαχτής έχει περάσει στο DNA του Έλληνα»... Πάντως, όσο βρίσκομαι εκεί ο τελειομανής Χρήστος Δήμας δεν αφήνει να του ξεφύγει η παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε take, αποδεικνύοντας ότι η λέξη «αρπαχτή» δεν υπάρχει στο δικό του κινηματογραφικό λεξικό. Όπως μου λέει στο προαύλιο του Δρομοκαΐτειου: «Είμαι ευτυχής γιατί έχω στη διάθεσή μου ένα all star cast, τους Πέτρο Φιλιππίδη, Γεράσιμο Σκιαδαρέση, Κατερίνα Λέχου, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Τζένη Θεωνά, Θανάση Βισκαδουράκη, Αντώνη Λουδάρο, Κώστα Βουτσά και άλλους πολλούς… Πραγματική πολυτέλεια στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε». 

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 10/1/2013