Συνέντευξη

Η Κασσάνδρα Σελεστέν μας «ξεναγεί» στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Από -

© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Η καρδιά του σινεμά θα χτυπά για ακόμα ένα καλοκαίρι στη Σύρο, όπου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του νησιού είναι έτοιμο να σηκώσει αυλαία στις 16-21/7. Για να μπούμε στο φεστιβαλικό κλίμα ζητήσαμε από τη συνιδρύτρια του θεσμού Κασσάνδρα Σελεστέν να μας πει μερικά λόγια για το φετινό πρόγραμμα και όλα όσα δεν πρέπει να χάσουμε. «Μικρόφωνο» λοιπόν σε εκείνη…

«Η έννοια που διατρέχει το φετινό φεστιβάλ αφορά την «Yπερέκθεση» έχοντας στο νου μας τη Σύρο. Στον κόσμο της ψηφιακής εποχής, η τοποθέτηση ενός φεστιβάλ σε ένα νησί, ακόμη και τόσο μεγάλης περιφερειακής σημασίας όσο η Σύρος, μπορεί να φανεί απομακρυσμένο – αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε μια εποχή που η πρόσβαση σε πληροφορίες απέχει μόνο ένα κλικ, φαίνεται πιο σημαντικό από ποτέ να επαναδιαπραγματευτούν οι ιδέες που έχουν τεθεί για τα υποτιθέμενα κέντρα και τις περιφέρειές τους. Επιπλέον, η ικανότητα της περιστασιακής απομάκρυνσης από τον θόρυβο φαίνεται απαραίτητη για τη διατήρηση μιας σταθερής οπτικής του περιβάλλοντος.

Φεστιβάλ ΣύροςΣτη φετινή διοργάνωση, είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα φιλοξενήσουμε τρεις δημιουργούς, στο τμήμα «Filmmakers in Focus», που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα μας. Οι ταινίες παρατήρησης της Εύας Στεφανή επικεντρώνονται σε θέματα που θεωρούνται ότι υπάρχουν στο περιθώριο της κοινωνίας, σπάζοντας τους κανόνες και τα στερεότυπα και επιτρέποντας την εμφάνιση μιας πιο σύνθετης πραγματικότητας. Οι ταινίες του Τζεμ Κόεν –συνδυάζοντας τεχνικές αστικής συμφωνίας μέχρι ταινιών ημερολογίων, και πολλών άλλων στοιχείων– στρέφονται προς τα ξεχασμένα χαρακτηριστικά ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου, εμφανίζοντας πράγματα που παρατηρούνται στην περιφέρεια του κέντρου, καλώντας διαφορετικές φωνές και εικόνες να παρέμβουν σε επίσημες και δημοφιλείς αφηγήσεις του τόπου. Το έργο του Ράινερ Κολμπέργκερ χρησιμοποιεί αλγόριθμους που δημιουργούνται από υπολογιστή δημιουργώντας θορυβώδεις, ασαφείς, αφηρημένες κινηματογραφικές εμπειρίες που συντρίβουν και ωθούν τα όρια αντίληψης.

© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Φέτος έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά μας και ταινίες που ενισχύουν την περιπλάνησή μας στον φυσικό κόσμο αλλά και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, τα αφιερώματα «Ιδιωματική Όραση» και «Απόδραση από το τοπίο» συμπεριλαμβάνουν μία σειρά ταινιών μικρού μήκους που εξερευνούν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και την έννοια του περιβάλλοντος. Ανάμεσα στις ταινίες είναι και η «Μαύρη Γούρνα» της βρετανίδας Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ, η οποία θα βρεθεί στο Φεστιβάλ για μία ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

«Ως διοργάνωση επιδιώκουμε το φεστιβάλ να ενσωματώνεται στο τοπίο της Σύρου και να προσκαλούμε το κοινό να ανακαλύψει απίστευτους υπαίθριους χώρους».

Επιπλέον, το φεστιβάλ ανοίγει στην Ερμούπολη με δύο ταινίες: με την «Nausicaa», μια ημιτελή ταινία από την αείμνηστη Ανιές Βαρντά που γυρίστηκε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ελληνικής στρατιωτικής δικτατορίας και με την προβολή του «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, υπό τις μουσικές της Έλα Όρλεανς! Από την άλλη στο αυτοσχέδιο drive-in έχουμε επιλέξει να προβάλλουμε οκτώ ταινίες μικρού μήκους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δουλειές του καλλιτεχνικού διδύμου Hypercomf (από την κοντινή Τήνο), αλλά και δύο αριστουργηματικές μεγάλου μήκους: «Ο Φόβος» (Κώστας Μανουσάκης) αλλά και «Wake in Fright» (Τεντ Κότσεφ).

© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Ως διοργάνωση επιδιώκουμε το φεστιβάλ να ενσωματώνεται στο τοπίο της Σύρου και να προσκαλούμε το κοινό να ανακαλύψει απίστευτους υπαίθριους χώρους. Για παράδειγμα φέτος ο Τζεμ Κόεν με τους Γιώργο Ξυλούρη και DJ Rupture θα παρουσιάσουν την παράσταση του έργου «Gravity Hill Sound+Image» φωτίζοντας τη νύχτα στο ναυπηγείο του Ταρσανά. Μετά την τελετή έναρξης, η Έλα Όρλεανς μαζί με τον Ράινερ Κολμπέργκερ και ξανά τον Γιώργο Ξυλούρη, επισκέπτονται το λατομείο «Μάνος Ελευθερίου» για να δημιουργήσουν ένα χορό μουσικής, φωτός και κινηματογράφου, ενώ αμέσως μετά η Magic Island θα δώσει μια ιδιαίτερη περφόρμανς στην παραλία Κόμιτο με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις φετινές παραστάσεις γιατί πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες επισκέπτονται πρώτη φορά την Ελλάδα και έρχονται ειδικά για το φεστιβάλ της Σύρου.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω πως από την πρώτη μας χρονιά στο νησί, επιλέγουμε υπαίθριους χώρους κάθε είδους για τις δράσεις και τις προβολές μας έτσι ώστε, σκεπτόμενοι ειδικά τη Σύρο, να αναδείξουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του νησιού που πρέπει να προστατευτούν τα επόμενα χρόνια».

© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου
© Μυρτώ Τζίμα | Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Εσείς λοιπόν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε ακόμα περισσότερα για το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου εδώ και να ψάξετε τα πρώτα ακτοπλοϊκά εισιτήρια…