Κριτική

Η Γεύση της Απιστίας

Από -

Σε κάθε δημιουργική ενασχόληση υπάρχει κι ένα «ιερό δισκοπότηρο». Η κορυφαία επαγγελματική, ηθική και συχνά πλούσια οικονομική επιβράβευση, η οποία επιβεβαιώνει αδιαφιλονίκητα την αφοσίωση σε μια ιδέα. Στο χώρο της γαστριμαργίας όλα αυτά έχουν το όνομα του οδηγού της Μισελέν και το σχήμα ενός μικρού άστρου. Όπως κάθε σεφ λοιπόν, έτσι κι ο Κάρστεν ονειρευόταν από την αρχή της καριέρας του ένα τέτοιο αστέρι, το οποίο είναι τώρα έτοιμος να διεκδικήσει με το σικάτο εστιατόριό του, «Μάλους».

Επιμελήτρια του πρωτοποριακού ντεκόρ του και συνιδιοκτήτρια είναι η σύζυγός του Μάγκι, ανθρωπολόγος με ειδικότητα στη διατροφή. Όλα όμως θα πάνε στραβά κατά την απροειδοποίητη επίσκεψη του γευσιγνώστη κριτικού, μιας και από λάθος του βοηθού σεφ θα του σερβιριστούν στρείδια με παραγινωμένα λεμόνια. Ο Κάρστεν παραλύει από απόγνωση, αλλά η Μάγκι, παρότι βρίσκει στα χαρτιά του συζύγου της ένα ανώνυμο μέιλ που λέει «η γυναίκα σου αγαπάει άλλον», ξεκινάει μια αναζήτηση στη νυχτερινή Κοπεγχάγη για τον άνθρωπο της Μισελέν, αποφασισμένη να του ζητήσει μια δεύτερη ευκαιρία. Παράλληλα, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος μπορεί να είναι ο αποστολέας του ενοχοποιητικού(;) ηλεκτρονικού μηνύματος.

Γνωστός σε μας από τη σέξι και γριφώδη «Ερωτική Αναπαράσταση» (2003), ο Κρίστοφερ Μπόε αναρωτιέται με στιλ αλλά εντελώς επιφανειακά για τις προσωπικές φιλοδοξίες και τους συμβιβασμούς των ανθρωπίνων σχέσεων. Τεμαχίζει την αφήγηση, πηγαινοέρχεται στο χρόνο, παίζει με τις σιωπές και καδράρει εκκεντρικά, σε μια ταινία ατμόσφαιρας που μοιάζει με πανέμορφα στημένο, αλλά λιγάκι άνοστο πιάτο nouvelle cine-cuisine. Κι αυτό γιατί οι σεναριακοί λόγοι των ψυχολογικών αδιεξόδων είναι κοινότοποι, το γαστριμαργικό σασπένς προβλέψιμο και η «σφήνα» της απιστίας υπερβολικά… βολική. Μόνο χάρη στην επιδέξια κάμερα υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες τα βλέμματα και τα ξεσπάσματα των ηθοποιών γεννούν γνήσια ένταση, πόθο και απελπισία, πείθοντάς μας ότι «ένα αστέρι Μισελέν ανοίγει τις πύλες του παραδείσου, αλλά μπορεί να γίνει και ο δρόμος προς την καταστροφή».

banner

Δανία, Σουηδία. 2021. Διάρκεια: 104΄. Διανομή: ROSEBUD.21.