Κριτική

Η Ενοχή του Κένεντι

Από -

Μια τηλεοπτικής κοπής αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων και των παρασκηνιακών κινήσεων συγκάλυψης του σκανδάλου με αδέξια σκηνοθεσία, χωρίς σφρίγος και προσωπική υπογραφή.

Το Τσαπακουίντικ είναι ένα μικρό νησί στη Μασαχουσέτη, το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό το 1969, όταν ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι έχασε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προκάλεσε το θάνατο της συνεπιβάτισσας και μέλους του επιτελείου του Μέρι Τζο Κοπέκνι. Το συμβάν πήρε γρήγορα διαστάσεις σκανδάλου που ανέκοψε οριστικά την ανοδική πολιτική πορεία του Κένεντι και τις μεγάλες πιθανότητες που είχε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Τεντ ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που απέμεινε­ στην πολιτική αρένα μετά τη δολοφονία των δύο αδερφών του, του προέδρου Τζον και του γερουσιαστή Ρόμπερτ. Το βάρος του λαοφιλούς ονόματός του σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να καταστραφεί ολοκληρωτικά το πολιτικό του μέλλον άφησαν στον Τεντ τη «μοναδική» επιλογή να εξαφανίσει την όλη ιστορία από την επικαιρότητα.

Η κυκλοφορία του βασισμένου σε αληθινά γεγονότα φιλμ «Η Ενοχή­ του Κένεντι» δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη χρονική περίοδο. Την ώρα που η θέση του τωρινού προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλυδωνίζεται από ένα σκάνδαλο, ο σκηνοθέτης Τζον Κάραν («Διασχίζοντας την Έρημο») έρχεται να φωτίσει τις παρασκηνιακές διεργασίες που αποσκοπούν στη συγκάλυψη πολιτικών... παραστρατημάτων. Ο Κάραν τοποθετεί την κάμερα στην οπτική γωνία του Κένεντι, στον οποίον δεν χαρίζεται, και φροντίζει να σκιαγραφήσει λεπτομερώς την ψυχρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τις συνέπειες­ της πράξης του. Πλαισιωμένος από μια έμπειρη ομάδα δημοσίων σχέσεων, χειρίζεται το θέμα σαν διπλωματικό επεισόδιο, ενώ επιλέγει με «χειρουργική» ακρίβεια τόσο τις διαρροές προς τον Τύπο όσο και τις καταθέσεις στην αστυνομία. Έτσι ο θάνατος της Κοπέκνι είναι ένα αμελητέο συμβάν που σύντομα θα ξεχαστεί και η ίδια ένας… λεκές στην απαστράπτουσα εικόνα του.

Μολονότι δεν εκπλήσσει κανέναν­ το ότι μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να έχει μικρότερη αξία από την καριέρα ενός πολιτικού, ο Κάραν αποφεύγει να εκφράσει με σαφήνεια την προσωπική του άποψη γι’ αυτό. Η άχρωμη και ανά στιγμές αδέξια σκηνοθεσία του υιοθετεί μια τηλεοπτικής κοπής αφήγηση, η οποία απλώς παραθέτει γεγονότα δίχως το απαραίτητο σφρίγος ενός πολιτικού θρίλερ. Οι δε λιγοστές στιγμές έντασης εναπόκεινται στην ερμηνεία του Τζέισον Κλαρκ, ο οποίος, παρά την εμπειρία του, μοιάζει εκτός κλίματος και μάλλον ανεπαρκής γι’ αυτόν τον ρόλο. Ο Κάραν υπαινίσσεται πως ένας ισχυρός άντρας με τις κατάλληλες διασυνδέσεις κι ένα συμπαθές δημόσιο πρόσωπο μπορεί να αποφύγει την (αυτο)καταστροφή. Πράγματι, ο Κένεντι διατήρησε τη δημοφιλία και τη θέση του στη γερουσία μέχρι το θάνατό του το 2009. Σήμερα όμως, με την πληροφορία να διαχέεται αστραπιαία και τα μέσα πίεσης να έχουν αυξηθεί, μήπως τέτοιου τύπου περιστατικά δεν μπορούν πια να περάσουν απαρατήρητα; 

Σουηδία, ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 106 ́. Διανομή: TANWEER.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης