Κριτική

Η Εμμονή

Από -

Τον Φεβρουάριο του 2000 η μητέρα τριών παιδιών Σουζάν Βιγκιέ εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Ο σύζυγός της Ζακ θεωρήθηκε ύποπτος για τη δολοφονία της και ύστερα από εννέα χρόνια οδηγήθηκε σε δίκη, στην οποία τελικά αθωώθηκε. Έπειτα από έφεση του εισαγγελέα της Τουλούζ όμως, τον επόμενο χρόνο ορίστηκε καινούργια δικάσιμος.

Στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο Γάλλος Αντουάν Ρεμπό ζωντανεύει κινηματογραφικά την ιστορία του Βιγκιέ, αναμειγνύοντας μυθοπλασία και αληθινά γεγονότα. Δημιουργεί έναν φανταστικό χαρακτήρα, τη σεφ και μητέρα ενός αγοριού Νορά, και τη βάζει να ξετυλίγει το μίτο της αφήγησης καθώς κινείται ανάμεσα στους πραγματικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο δικηγόρος Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, τον οποίο πείθει να αναλάβει την υπεράσπιση του Βιγκιέ στη δεύτερη δίκη. Γιατί όμως η Νορά είναι παθιασμένη με την αθωότητα ενός ανθρώπου που γνωρίζει ελάχιστα (η κόρη του κάνει ιδιαίτερα στον γιο της);

Η ταινία κρύβει στην πορεία μια μικρή έκπληξη για τη σχέση της με την υπόθεση, αλλά και πάλι η τυφλή εμμονή της ηρωίδας με την αλήθεια παραμένει μέχρι τέλους υπερβολική κι ελαφρά αδικαιολόγητη. Μέσα από τη συμπεριφορά της, η οποία θα της προκαλέσει ένα μικρό ατύχημα αλλά και προβλήματα στη δουλειά και στο σπίτι, ο Ρεμπό θέλει να σχολιάσει το συχνά υψηλότατο τίμημα που έχει η αναζήτηση της αλήθειας. Η Νορά είναι πρόθυμη να θυσιάσει την προσωπική της ζωή για να αθωώσει τον Βιγκιέ και αφιερώνει ατελείωτες ώρες βοηθώντας τον Μορετί, ο οποίος της έχει αναθέσει την απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων 250 ωρών.

Φλύαρη (γαλλική γαρ…), αλλά με ντοκιμαντερίστικη δύναμη κι εξαντλητική ακρίβεια στην αναπαράσταση μιας πολύπλοκης σειράς ενεργειών, η «Εμμονή» φωτίζει με δραματική στιβαρότητα την ορατή και την αθέατη πλευρά της απονομής δικαιοσύνης. Προσπαθεί να κρυφοκοιτάξει πίσω από τους νόμους αλλά και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και να συνδέσει προκαταλήψεις, απτά στοιχεία, συναισθήματα και λογικά συμπεράσματα, αναδεικνύοντας τελικά την όλη διαδικασία σαν ένα σόου, μια μεγάλη, κοινωνικών και μιντιακών παραμέτρων θεατρική παράσταση.

Γαλλία, Βέλγιο. 2018. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: WEIRD WAVE.