Κριτική

Η Εκδίκηση του Ender

Από -

Μισόν αιώνα έπειτα από μια εξωγήινη επίθεση με εκατομμύρια θύματα, ένα χαρισματικό παιδί αποστέλλεται σε μια διαστημική στρατιωτική σχολή για να προετοιμαστεί ως ο ηγέτης που θα αντιμετωπίσει μια μελλοντική εισβολή. Μιλιταριστική ιστορία ενηλικίωσης, διχασμένη ανάμεσα σε ένα εφηβικής κοπής δράμα χαρακτήρων και μια θεαματική περιπέτεια φαντασίας.

Τ ο επόμενο χολιγουντιανό σχέδιο για ένα αλά «The Hunger Games» franchise νεανικής φαντασίας ακούει στο όνομα «Ender’s Game» και αφορά τη μεταφορά του πολυβραβευμένου (Hugo, Nebula) μπεστ σέλερ του Όρσον Σκοτ Καρντ, το οποίο μετά την πρώτη έκδοση του 1985 γνώρισε έξι λογοτεχνικά σίκουελ και δύο σειρές κόμικς. Ήρωάς του ο ικανότατος νεαρός Έντερ Γουί­γκιν, ο οποίος αποστέλλεται σε μια διαστημική στρατιωτική σχολή και αναγνωρίζεται από τον πλοίαρχο­ Γκραφ ως η πολεμική ιδιοφυΐα που θα σώσει την ανθρωπότητα.
Βρισκόμαστε στο μέλλον, όπου η Γη, έχοντας αποκρούσει πριν από μισόν αιώνα μια εξωγήινη εισβολή με βαρύ τίμημα, περιμένει τώρα την επόμενη. Ο βραβευμένος με ξενόγλωσσο Όσκαρ Νοτιοαφρικανός Γκάβιν Χουντ, που από το «Tsotsi» έφτασε στο «X-Men Η Αρχή: Γούλβεριν», διασκευάζει το μυθιστόρημα του Καρντ σαν ένα εφηβικό δράμα χαρακτήρων, συγκρατώντας εν μέρει τις μιλιταριστικές κορόνες και κρατώντας τη δράση κλεισμένη σε ένα μηδενικής βαρύτητας πεδίο ασκήσεων και μια αίθουσα μάχης. Έτσι το θέαμα παραμένει μέχρι την κορύφωση κολοβό, ενώ η ψυχολογική ανάλυση-κατανόηση του Έντερ και των ηθικών διλημμάτων του, παρά τη σεναριακή επιμονή, παραμένει στο επίπεδο νεανικού αναγνώσματος. Ένα σινε-λίγο απ’ όλα δηλαδή, που αφήνει τον θεατή μετέωρο, όπως και τον προβληματισμένο ήρωα στο αμήχανης κλιμάκωσης φινάλε.

ΗΠΑ. 2013. Διάρκεια: 114΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.