Κριτική

Η Έβδομη Σφραγίδα

Από -

Μοντέρνο κινηματογραφικό ποίημα φτιαγμένο από συγκλονιστικές μεσαιωνικές εικόνες, η «Έβδομη Σφραγίδα» παραμένει μια από τις σπουδαιότερες στιγμές του μεταπολεμικού σινεμά και φυσικά ένα από τα μπεργκμανικά αριστουργήματα (μαζί με τις «Άγριες Φράουλες» και την «Περσόνα») τα οποία καθόρισαν καλλιτεχνικά τον προηγούμενο αιώνα.

Η διάθεση του 39χρονου τότε Σουηδού δημιουργού να φέρει το θεατή αντιμέτωπο με τα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον απασχολούν γίνεται ξεκάθαρη από την πρώτη κιόλας σεκάνς της ταινίας, όπου ο Αντόνιους Μπλοκ, ένας ιππότης ο οποίος μαζί με τον ιπποκόμο του επιστρέφει στη χώρα του από τις Σταυροφορίες, συναντά το Θάνατο. Του προτείνει μια παρτίδα σκάκι ως τελευταία προθεσμία για να απαντήσει στις υπαρξιακές απορίες που τον βασανίζουν, ξεκινώντας έτσι μια εφιαλτική περιπλάνηση σε μια βόρεια Ευρώπη αφανισμένη από την πανούκλα.

Εικόνες βγαλμένες από πίνακες του Πίτερ Μπρίγκελ και του Ιερώνυμου Μπος μάς μεταφέρουν σε έναν κόσμο όπου ο Θεός, τον οποίο αναζητά εναγωνίως ο Μπλοκ και έχει οριστικά απαρνηθεί ο σκεπτικιστής ιπποκόμος του Γιένς, σιωπά εκκωφαντικά. Το ίδιο όμως και ο μοναχικός Θάνατος, ο οποίος δεν μπορεί ούτε αυτός να απαντήσει στις ανθρώπινες αγωνίες. Αυτό που κυριαρχεί είναι ο φόβος («το μοναδικό θεμέλιο της θρησκείας») και η μισαλλοδοξία (μια γυναίκα οδηγείται στην πυρά κατηγορούμενη για μαγεία).

banner

Στη ζοφερή αυτή προοπτική, η μόνη αισιόδοξη νότα έρχεται από ένα ζευγάρι σαλτιμπάγκων, οι οποίοι χαίρονται τις απλές στιγμές της καθημερινότητας και χάρη στη δύναμη της φαντασίας (η ικανότητα της τέχνης να μεταπλάθει την πραγματικότητα) είναι αυτοί που θα ξεγελάσουν το Θάνατο, ο οποίος θα παρασύρει όλο τον υπόλοιπο μπεργκμανικό θίασο σε έναν αποχαιρετιστήριο μακάβριο χορό. Ένα χορό ο οποίος θα ολοκληρώσει θεαματικά αυτόν τον περίτεχνο, γοητευτικό στοχασμό πάνω στη ζωή, την καλλιτεχνική δημιουργία, τον μεταφυσικό τρόμο και την υπαρξιακή λύτρωση, αλλά και μια από τις βαθύτερα φιλοσοφικές, άρτια δραματουργικές και αξεπέραστες εικαστικά κινηματογραφικές δημιουργίες όλων των εποχών.

Α/Μ. Σουηδία. 1957. Διάρκεια: 91΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Σχετικά Θέματα