Κριτική

Η Βασίλισσα της Καρδιάς

Από -

Η τρίτη ταινία της Δανέζας Μέι ελ-Τούκι ξεκινά κι εξελίσσεται σαν ένα τολμηρών ερωτικών σκηνών δράμα πάνω σε μια «ανάρμοστη» σχέση. Αυτή της Αν, μητέρας διδύμων κοριτσιών κι επιτυχημένης δικηγόρου, που αναλαμβάνει υποθέσεις κακοποιημένων παιδιών, και του νεαρού γιου του άντρα της από προηγούμενο γάμο του. Ατίθασος έφηβος, ο τελευταίος έρχεται από τη Σουηδία για να μείνει στο σπίτι τους και ύστερα από μια περίοδο δύσκολης προσαρμογής η οικογένεια καταφέρνει να βρει την εσωτερική ισορροπία της. Το ψυχολογικό κενό της Αν όμως, δημιούργημα μιας ανιαρά πολυτελούς καθημερινότητας, την ωθεί στην αγκαλιά του νεαρού Γκούσταβ και σε έναν παθιασμένο έρωτα με ημερομηνία λήξης.

Μέσα από την ιστορία ενός ανορθόδοξου ιψενικού τριγώνου, η Μέι ελ-Τούκι και η συν-σεναριογράφος Μάρεν Λουίζε Κένε (των τηλεοπτικών «Bron» και «Borgen») περιγράφουν με μεθοδική ακρίβεια τις ευαίσθητες ισορροπίες που διατηρούν εν λειτουργία το αδιατάραχτο, «προοδευτικό» σκανδιναβικό lifestyle.

Διακριτικά μετατοπίζουν βήμα βήμα το δραματικό ενδιαφέρον της πλοκής από την ερωτική περιπέτεια και την εξέλιξή της στο γενικότερο πλέγμα των οικογενειακών, επαγγελματικών και διαπροσωπικών σχέσεων, τονίζοντας το υπαρξιακό αδιέξοδο ενός ζηλευτού και απροβλημάτιστου modus vivendi. Αυτό αποκαλύπτεται ολοκάθαρα όταν οι Αν και Γκούσταβ, με το τέλος του love story τους, έρχονται σε αντιπαράθεση και η πρώτη πρέπει να πάρει μερικές επώδυνες αποφάσεις. Είναι αυτές που ταιριάζουν σε μια επιτυχημένη δικηγόρο η οποία υπερασπίζεται κακοποιημένα παιδιά; Είναι εκείνες που θα βοηθήσουν μια γυναίκα να βρει τις αληθινές επιθυμίες και ανάγκες της; Η Τρίνε Ντίρχολμ («Ίσως Αύριο», «Έρωτας Είναι…») δίνει την ερμηνεία της χρονιάς, παρασύροντάς μας στο αδιέξοδο όπου είναι παγιδευμένη μια ολόκληρη κοινωνία.

Δανία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 127΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Σχετικά Θέματα