Νέα

Η Αθήνα «πρωτεύουσα» διεθνών παραγωγών: έρχονται Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Νία Βαρντάλος και streaming πλατφόρμες

Αν και δεν έχει συμπληρώσει ακόμα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του και με το ξέσπασμα της πανδημίας να προσθέτει επιπλέον προβλήματα, το Γραφείο Εξυπηρέτησης Κινηματογραφικών Παραγωγών της Αθήνας (Athens Film Office) προσελκύει συνεχώς διεθνείς παραγωγές στην ελληνική πρωτεύουσα.

banner

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί γυρίσματα για πάνω από 20 ταινίες και σειρές, ενώ έπεται συνέχεια. Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες του «Greek Freak», της ταινίας για τη ζωή των αδερφών Αντεντοκούμπο για λογαριασμό του Disney+. Έπειτα, το καλοκαίρι, αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα της Νία Βαρντάλος («Γάμος αλά Ελληνικά»), αλλά και του Καναδού auteur Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ («Videodrome», «Η Μύγα», «Επικίνδυνες Υποσχέσεις»). Δεν είναι ακόμα γνωστό ποιο πρότζεκτ θα φέρει εις πέρας ο σκηνοθέτης, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε σε επεισόδια της σειράς «Star Wars: Discovery». Έχει εκφράσει ωστόσο την επιθυμία του να βρει χρηματοδότηση για δύο ταινίες και μία σειρά. Λέτε κάποιο από αυτά να βασίζεται στο βιβλίο του «Αναλωμένοι» (εκδ. Τόπος); Ίδωμεν... Πάντως, η τελευταία φορά που Κρόνενμπεργκ βρέθηκε πίσω από την κάμερα ήταν πριν από έξι χρόνια, στην ταινία «Οδηγός Επιτυχίας».

Παράλληλα, επιστρέφει στην πρωτεύουσα η σειρά «Τεχεράνη» για τα γυρίσματα της δεύτερης σεζόν, όπως δρομολογεί να κάνει και η νέα σεζόν της παραγωγής Amazon κατασκοπικής σειράς «Jack Ryan». Το σύνολο των παραγωγών που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα, αναμένεται να φέρει έσοδα σε ξενοδοχεία, υπηρεσίες catering, μεταφορές κ.λπ. που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ταυτόχρονα διατηρώντας ή προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός όμως από τις διεθνείς συνεργασίες, το Athens Film Office εγκαινιάζει συνεργασίες με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Συγκεκριμένα, για την ΕΑΚ έχουν ήδη διαμορφωθεί γραφεία στις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις του Σεράφειου, από όπου θα σχεδιάζονται οι δράσεις της. Η Ακαδημία θα έχει τη στήριξη του Athens Film Office σε δράσεις όπως την ετήσια απονομή των βραβείων Ίρις. Σε σχέση με το ΕΚΚ, στόχος είναι η κοινή παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, η κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης για στελέχη της κινηματογραφικής βιομηχανίας και η εξυπηρέτηση των κινηματογραφικών παραγωγών μέσου του Hellenic Film Commission.

banner

Οι παραπάνω κινήσεις έρχονται να ενσωματωθούν στην ευρύτερη στρατηγική που ακολουθεί το Athens Film Office, ώστε από τη μία να αναβαθμιστεί η Αθήνα σε ένα «film friendly» προορισμό, κι από την άλλη να σταθεροποιηθεί η παρουσία στην πρωτεύουσα παραγωγών που κάνουν την πόλη πιο ανταγωνιστική. Ήδη ο Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης έχει θέσει ως προτεραιότητα τα κίνητρα που δίνονται στις παραγωγές, ενώ σε πρώιμο στάδιο βρίσκονται συζητήσεις για γυρίσματα που δρομολογούνται το 2022. Προς το παρόν, βέβαια, δύο εταιρίες παραγωγής έχουν εγκατασταθεί στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει τις εργασίες με Έλληνες συναδέλφους τους.

Σχετικά Θέματα