Κριτική

Γκρέτελ & Χάνσελ

Από -

Σε ένα από τα διασημότερα παραμύθια των Γερμανών Γκριμ ο Χάνσελ και η Γκρέτελ είναι δύο ανήλικα αδέρφια που παγιδεύονται στο χτισμένο από εδέσματα σπίτι μιας μάγισσας. Στην καινούργια κινηματογραφική διασκευή του Ρομπ Χέιζ, συν-σεναριογράφου της επερχόμενης ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου «Monday», η Γκρέτελ αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και οδηγεί τον αθώο, ανυποψίαστο Χάνσελ σε μια μακάβρια περιπέτεια ενηλικίωσης κι ένα αφιλόξενο δάσος, όπου οι δυο τους έχουν εγκαταλειφθεί από την οικογένειά τους.

Βυθισμένοι στη γοτθική ατμόσφαιρα ενός υποβλητικού μύθου, από τη μία ακολουθούμε τα δύο μικρά αδέρφια στη ριψοκίνδυνη περιπλάνησή τους σε έναν κόσμο σκιών και ψευδαισθήσεων, ενώ από την άλλη βρισκόμαστε διαρκώς απέναντι στα διαδοχικά ερωτήματα πάνω στην πίστη, στην αποπλάνηση, στην επιθυμία και στο τέλος της αθωότητας που θέτει στον αναγνώστη/θεατή η διαχρονική ιστορία των Γκριμ. Η ίδια, άλλωστε, δεν είναι παρά ένα τρομακτικό θρίλερ, την ατμόσφαιρα του οποίου συντηρεί ο Νεοϋορκέζος Οζ Πέρκινς («February») τονίζοντας το φανταστικό και ψυχαναλυτικό στοιχείο της.

Προσθέτει δε κι εκείνο της γυναικείας ψυχολογίας, καθώς ξεκινά τη διήγηση με την απούσα από το παραμύθι ιστορία ενός σατανικού κοριτσιού με υπερφυσικές ικανότητες, το οποίο εγκαταλείφθηκε από τους συγχωριανούς του στο δάσος, κι εστιάζει την πλοκή στην αντιπαράθεση της Γκρέτελ και της Χόλντα, της έφηβης που είναι έτοιμη να ανακαλύψει τις αληθινές ικανότητές της και της ηλικιωμένης μάγισσας που προσφέρει το απομονωμένο οίκημά της ως καταφύγιο στα παιδιά, τους προσφέρει κάθε λογής λιχουδιά και τα παγιδεύει εκεί με ύποπτες διαθέσεις.

Η σύγκρουσή τους δεν είναι παρά αυτή της εκδικητικής, μισαλλόδοξης θηλυκής συμπεριφοράς (προϊόν ανδροκρατούμενης κοινωνικής καταπίεσης) με τη σοφή, ισορροπημένη γυναικεία ψυχοσύνθεση, χωρίς να σημαίνει πως η ενηλικίωση επέρχεται τελικά χωρίς επώδυνο τίμημα. Μόνο που οι Πέρκινς και Χέιζ προτάσσουν αντί για τη συναρπαστική αφήγηση τον οπτικό εντυπωσιασμό και τη φεμινιστική παραβολή, υπενθυμίζοντάς μας διαρκώς πως «αυτό που παρακολουθείτε δεν είναι ένα απλό παραμύθι». Η «αθόρυβη» μέθοδος των Γκριμ είναι σαφώς αποτελεσματικότερη...

ΗΠΑ. 2020. Διάρκεια: 87΄. Διανομή: ODEON.