Κριτική

Γκαστόν, ο Γκαφατζής

Από -

Αδέξια μεταφορά των σλάπστικ περιπετειών ενός δημοφιλούς καρτούν αντιήρωα, οι οποίες συνωστίζονται σε μια προσχηματική πλοκή και προσωποποιούνται σε μια άτυχη επιλογή πρωταγωνιστή.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές, ο διευθυντής μιας επιτυχημένης start up επιχείρησης, η οποία εκμεταλλεύεται ευφυώς άχρηστα αντικείμενα, βρίσκει τα πάντα στη θέση τους. Εκτός από έναν καινούργιο μαθητευόμενο, τον τεμπέλη, γκαφατζή κι έτοιμο να αναστατώσει τους πάντες και τα πάντα Γκαστόν. Πρόκειται για τον Γκαστόν Λαγκάφ, τον δημοφιλή κόμικς αντιήρωα του Αντρέ Φρανκέν, ο οποίος με την αντισυμβατική και «αντιπαραγωγική» συμπεριφορά του ασκεί μια έμμεση αλλά σαφή αντικαταναλωτική και αντιεξουσιαστική κριτική στο σύγχρονο εργασιακό/επιχειρηματικό μοντέλο.

Αλλά όλα αυτά μόνο επιδερμικά απασχολούν την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του, τη δεύτερη μετά το «Fais Gaffe a la Gaffe!» (1981), η οποία εστιάζει στον σλάπ­στικ χαρακτήρα με τις απανωτές γκάφες και παρεξηγήσεις. Έτσι κάποιες καρτουνίστικες υπερβολές είναι διασκεδαστικές, όπως το «αναχρονιστικό» αυτοκίνητο του Γκαστόν, οι περισσότερες όμως –με κορυφαία το θορυβώδες Γκαφοφόν– είναι τραβηγμένες απ’ τα μαλλιά κι ελάχιστα αστείες, συνωστισμένες σε μια προσχηματική πλοκή και προσωποποιημένες στην άτυχη επιλογή ενός υποτονικού πρωταγωνιστή. Η ταινία προβάλλεται με υπότιτλους αλλά και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 84΄. Διανομή: ODEON.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης