Κριτική

Fast & Furious: Hobbs & Shaw

Από -

Κοντεύουν ήδη δύο δεκαετίες από το πρώτο «Fast & Furious» (2001), μια αστυνομική περιπέτεια της σειράς, που εξελίχτηκε σε κινηματογραφική Βίβλο της καγκουριάς κι ένα από τα πιο επιτυχημένα franchises του σύγχρονου Χόλιγουντ. Έτσι, ενώ το ένατο κεφάλαιο των κατορθωμάτων της Toretto & Co είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο Μάιο, οι αμέτρητοι φαν του γκαζιάρικου χαβαλέ-σήμα κατατεθέν της σειράς μπορούν να προθερμανθούν με ένα ολόιδιας σινε-λογικής spin off.

Πρωταγωνιστές του δύο από τους γραφικότερους χαρακτήρες της «Fast & Furious» οικογένειας, ο Αμερικανός πράκτορας διπλωματικής ασφάλειας Χομπς και ο Βρετανός παράνομος Σο. Δύο άσπονδοι φίλοι σε διαρκή αντιπαράθεση, ασυναγώνιστοι στις ετοιμόλογες ατάκες, την cool συμπεριφορά και τη μάχη σώμα με σώμα. Οι πρώτες σεκάνς της ταινίας, μάλιστα, μας θυμίζουν με χιουμοριστική υπερβολή την ευρηματική αποτελεσματικότητα του καθενός, όσο κι εκείνη του Μπρίξτον Λορ, ενός άτρωτου τρομοκράτη που ετοιμάζει ένα ολέθριο βιολογικό χτύπημα. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι, φυσικά, η με το ζόρι συνεργασία των αταίριαστων παλικαράδων, οι οποίοι θα έχουν την πολύτιμη βοήθεια της σούπερ σέξι πράκτορα της MI6 Χάτι, αδερφής του Σο!

Στημένο πάνω σε μια σχηματική πλοκή, χωρίς λογική και αληθοφάνεια, το «Hobbs & Shaw» δεν παίρνει εξαρχής τον εαυτό του στα σοβαρά, σπάζοντας πλάκα με τους πάντες και τα πάντα. Ο μετρ της θεαματικής δράσης με έντονα στοιχεία παρωδίας Ντέιβιντ Λιτς («John Wick», «Atomic Blonde», «Deadpool 2») βρίσκεται λοιπόν στο στοιχείο του. Εκμεταλλεύεται στο έπακρον την κωμική στόφα των Τζόνσον και Στέιθαμ, χορογραφεί με στιλ τις σκηνές δράσης και σανιδώνει το αφηγηματικό γκάζι. Καθώς όμως επί δύο γεμάτες ώρες οι εξυπνάδες συναγωνίζονται τις κλοτσοπατινάδες και οι απιθανότητες τις υπερβολές, κάποια στιγμή το όλο πράγμα μπουκώνει, ακόμη και για την καταστροφολάγνα συνταγή του «Fast & Furious». Αλλά ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά για το ότι όλα αυτά δεν θα πωρώσουν ακόμη περισσότερο τους ορκισμένους οπαδούς του franchise;

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 137΄. Διανομή: TULIP ENT.