Νέα

Επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τη στήριξη των απασχολούμενων στο σινεμά

Από -

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:

Με ανοιχτή επιστολή της, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου μετά τη λήψη μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, αναδεικνύει μια σειρά ζητημάτων που χρήζουν αντιμετώπισης με στόχο την ενίσχυση των καλλιτεχνικών και των τεχνικών συντελεστών του ελληνικού κινηματόγραφου, αλλά και των επαγγελματιών γύρω από αυτόν. Η Ακαδημία απευθύνεται στους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, στον Γεν. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους Προέδρους του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ.

«Αγαπητοί φίλοι, μέλη της ΕΑΚ,

σας ενημερώνουμε ότι χθες, 26 Μαρτίου, η Ακαδημία έστειλε την παρακάτω επιστολή απευθυνόμενη στους Υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, με κοινοποίηση στον Γεν. Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τους Προέδρους του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ:

ΘΕΜΑ: «Ενίσχυση των καλλιτεχνικών και των τεχνικών συντελεστών του Ελληνικού Κινηματογράφου και των υπολοίπων επαγγελματιών γύρω από αυτόν, μετά τη λήψη των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού COVID-19»

Αξιότιμοι Κα & Κοι Υπουργοί,

Ζούμε πρωτόγνωρες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις και είναι πιστεύουμε λογικό να είμαστε τουλάχιστον αμήχανοι απέναντι στη συγκλονιστική αλλαγή που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, επαγγελματική και προσωπική.

Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (EAK), εκπροσωπώντας όλες τις ειδικότητες που συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή ταινιών, γνωρίζει σφαιρικά το πόσο έχει πληγεί όλη η κινηματογραφική αλυσίδα. Η ένταξη των ΚΑΔ περί τον Κινηματογράφο στα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού, ήταν ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των πληγέντων.
Πέρα όμως από τις ταινίες που ήταν ήδη σε γυρίσματα και που οι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί τους συντελεστές είχαν ήδη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ και άρα θα ενισχυθούν από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπάρχουν και ταινίες με γυρίσματα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αυτά τα γυρίσματα όπως είναι κατανοητό δεν θα πραγματοποιηθούν και οι τεχνικοί και οι ηθοποιοί που επρόκειτο να εργαστούν σε αυτά θα μείνουν άνεργοι για ένα μεγάλο διάστημα. Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο τα μέτρα ενίσχυσης πέραν των παραγωγών, των σκηνοθετών, των διανομέων και των αιθουσαρχών να επεκταθούν προς όλους τους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές (σεναριογράφους, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, οπερατέρ, βοηθούς κάμερας, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, ηθοποιούς και βοηθητικούς ηθοποιούς, κατασκευαστές σκηνικών, ειδικούς σπέσιαλ και ψηφιακών εφφέ, κολορίστες...) ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο να απασχοληθούν άμεσα.

Τα κάτωθι αποτελούν την πραγματικότητα όσων απασχολούνται στις ελληνικές και αλλοδαπές παραγωγές:
α) το επάγγελμα των εργαζόμενων στον Κινηματογράφο είναι ξεκάθαρα εποχιακό, επιδοτείται άλλωστε ως τέτοιο από τον ΟΑΕΔ και ασφαλίζεται σε ειδική κλάση, ως εκ τούτου αν αναβληθεί ή ματαιωθεί το γύρισμα ελληνικής ή ξένης ταινίας, μπορεί ένας επαγγελματίας να μείνει άνεργος έως και ένα ημερολογιακό έτος.
β) επιπλέον η ακύρωση μιας παραγωγής επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μέχρι και το στάδιο του post production, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση της απασχόλησης και σε πολλές περιπτώσεις την ανεργία και σ’ αυτόν τον τομέα.
γ) και μόνο η αναβολή της παραγωγής μιας ταινίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να χάνεται το momentum τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας και να διακινδυνεύονται ή/και να ματαιώνονται οι συμπαραγωγές σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Τα αναγκαία για το σπάσιμο της πανδημίας του κορονοϊού μέτρα, έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά μέσα σε ένα μήνα σε όλη την αλυσίδα δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών – προ-παραγωγή / παραγωγή / μετά-παραγωγή /διανομή / προβολή - παντού στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Ενδεικτικά παραθέτουμε ανακοινώσεις Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων αλλά και Οργανισμών περί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, που αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και προτάσσουν την ενίσχυση του τομέα οπτικοακουστικών παραγωγών στο σύνολό τους (επιχειρήσεις και εργαζόμενους) τόσο κατά την περίοδο της κρίσης όσο και μετά για την ανασυγκρότηση του.

GERMANY / “I will not let them down”: Culture Minister pledges Financial Support
https://news.artnet.com/art-world/germanys-culture-minister-coronavirus-1801332?fbclid=IwAR0qKhdW3dov1ANtlDuGkLY4IjubJC0ETYkDaBkesi8o6zWYgsKtrFrRIIo

GERMANY / Germany Has Rolled Out a Staggering €50 Billion Aid Package for Artists and Cultural Businesses
https://news.artnet.com/art-world/german-bailout-50-billion-1815396#.XnvIjXn4mDU.facebook

UNITED KINGDOM / British Film Institute Taskforce to Deal With ‘Unprecedented Challenge’ of Coronavirus
https://variety.com/2020/film/news/british-film-institute-taskforce-coronavirus-1203536601/?fbclid=IwAR2YOySyfd-6tDORbveXKKKQleMoXKWZbETXT9EPVgw_byLHMKgziYO6hqA

FRANCE / The CNC supports the halted film industry
https://cineuropa.org/en/newsdetail/387018/?fbclid=IwAR1goICx0Y3NACxegEIeU4Jmfzy6SrQ_coRfHyK1E1prQnhYFmCoOYDGRVo

ΙΤALY / Coronavirus: €130 million for the film and theatre industry
https://cineuropa.org/en/newsdetail/387095

NETFLIX creates a $100 million fund to help the creative community during the coronavirus crisis
https://cineuropa.org/en/newsdetail/387229/

Σας καλούμε να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε άμεσα ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και ασφαλιστικής κάλυψης για το σύνολο των απασχολούμενων, μισθωτών συντελεστών, τεχνικών και ελεύθερων επαγγελματιών στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Είμαστε στη διάθεση σας για συμπληρωματικές πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Με τιμή,

Εκ μέρους των 520 μελών της ΕΑΚ,

Το ΔΣ της ΕΑΚ»

Σχετικά Θέματα

Έξι προτάσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την επανεκκίνηση του πολιτισμού

04/05/2020

Έξι προτάσεις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την επανεκκίνηση του πολιτισμού

Τις κινήσεις τις οποίες θεωρεί αναγκαίες για να προστατευτεί ο πολιτισμός της χώρας αλλά και τη δημιουργία μιας ειδικής task force για αυτόν το σκοπό προτείνει η ΕΑΚ.

Κοινή επιστολή τεσσάρων κινηματογραφικών σωματείων για τους εργαζομένους του σινεμά

21/04/2020

Κοινή επιστολή τεσσάρων κινηματογραφικών σωματείων για τους εργαζομένους του σινεμά

Με αποδέκτες τα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πώς περνάει ένα κινηματογραφικό συνεργείο την καραντίνα;

30/03/2020

Πώς περνάει ένα κινηματογραφικό συνεργείο την καραντίνα;

Το εξαιρετικό animation του Ρομπέρτας Νέβε δίνει την αποστομωτική απάντηση.

Η «Ευτυχία» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασών» κυριαρχούν στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

18/03/2020

Η «Ευτυχία» και το «Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασών» κυριαρχούν στις υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Τα περισσότερα βραβεία διεκδικούν οι ταινίες των Άγγελου Φραντζή και Σύλλα Τζουμέρκα, αντίστοιχα. Δείτε αναλυτικά όλες τις υποψηφιότητες.