Κριτική

Επίσημη Ιστορία

Από -

Μια καθηγήτρια γυμνασίου του Μπουένος Άιρες αρχίζει να υποψιάζεται πως η θετή κόρη της είναι παιδί κάποιου από τους αναρίθμητους «εξαφανισθέντες» πολίτες, τους οποίους στην πραγματικότητα εξόντωσε η στρατιωτική χούντα. Ξενόγλωσσο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα για ένα υποδειγματικά σεναριογραφημένο πολιτικό δράμα, το οποίο χάρισε στη σπουδαία Νόρμα Αλεάντρο το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες.

Το πρώτο ξενόγλωσσο Όσκαρ της Αργεντινής (ακολούθησε το «Μυστικό στα Μάτια τους») είναι ένα υποδειγματικά σεναριογραφημένο πολιτικό δράμα, το οποίο συνδυάζει μια συγκινητική προσωπική ιστορία με τα αληθινά γεγονότα που αφορούν μια ολόκληρη χώρα. Βρισκόμαστε στο Μπουένος Άιρες του 1983, μετά την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος και πριν από τις ελεύθερες εκλογές, όταν μια καθηγήτρια γυμνασίου αρχίζει να υποψιάζεται πως η θετή κόρη της είναι παιδί κάποιου από τους αναρίθμητους «εξαφανισθέντες» πολίτες της στρατιωτικής χούντας.

Η Νόρμα Αλεάντρο, αποφασιστικά αυστηρή στα πρώτα πλάνα και συγκινητικά συντετριμμένη στα τελευταία, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στις Κάνες για τον υπερήφανο τρόπο που υποδύεται μια βολεμένη αστή απέναντι σε ηθικά (που κατόπιν γίνονται πολιτικά) διλήμματα τα οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Με κατανοητό, προσεκτικό και όσο πρέπει επεξηγηματικό τρόπο ο Λουίς Πουέντζο («Ο Γερο-Γκρίνγκο») την παραλληλίζει με μια Αργεντινή που τα βάζει με τον εαυτό της, υποφέρει βαθιά μα τελικά σηκώνει ανάστημα και μπορεί να αντικρίσει θαρραλέα, αν και τραυματισμένη, το μέλλον της (που είναι η αναγνώριση του παρελθόντος της).

Αργεντινή. 1985. Διάρκεια: 112΄. Διανομή: WEIRD WAVE.