Φεστιβάλ

Έναρξη με παγκόσμια πρεμιέρα στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Από -

Μπορεί ένας δύτης να αποκτήσει μια ιδιαίτερη σχέση με ένα χταπόδι; Καταφατικά αποκρίνεται το ντοκιμαντέρ «My Octopus Teacher» των Φιλίπα Έρλιχ και Τζέιμς Ριντ, το οποίο θα «ανοίξει» το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3).

Η ταινία που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα, ακολουθεί τον έμπειρο δύτη και σκηνοθέτη Κρεγκ Φόστερ, καθώς ταξιδεύει για καταδύσεις στο Ακρωτήρι των Καταιγίδων. Εκεί συναντά ένα χταπόδι το οποίο τον οδηγεί σε ανεξερεύνητα θαλάσσια βάθη, ενώ τον μαθαίνει να βρίσκει το δρόμο του σε ένα δάσος από φύκια, αλλά και να συνδιαλέγεται με ψάρια και όστρακα.

Η αναπάντεχη ιστορία φιλίας των Έρλιχ και Ριντ αποτελεί μέρος του αφιερώματος στην «Ανθρωπόκαινο Εποχή», το οποίο βασίζεται στον όρο που εισήγαγε πρώτος ο νομπελίστας φυσικός Πολ Κρούτζεν για να περιγράψει τη γεωολογική εποχή που διαδέχθηκε εκείνη της Ολόκαινης και στην οποία έχουμε περιέλθει. Με δεδομένες τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής, της οικολογικής καταστροφής και της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης κρέατος, ο άνθρωπος ευθύνεται για μια πρωτοφανή πραγματικότητα που απειλεί την ύπαρξή του.

Αυτές είναι μερικές από τις προβληματικές που διερευνά το αφιέρωμα του φεστιβάλ, το οποίο έρχεται να ενταχθεί στα εξίσου πρωτότυπα αφιερώματα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως εκείνα για τα memes και τα animation ντοκιμαντέρ. Αξίζει να σημειωθεί πως στα πωλητήρια της διοργάνωσης και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, θα υπάρχει η ειδική δίγλωση έκδοση «Ανθρωπόκαινος» (120 σελ.), όπου επιστήμονες, ιστορικοί του κινηματογράφου και των τεχνών και φιλόσοφοι προσπαθούν να απαντήσουν στα πολλά ερωτήματα που δημιουργεί η νέα αυτή πραγματικότητα.

Δείτε παρακάτω τις ταινίες του αφιερώματος στην «Ανθρωπόκαινο Εποχή»:

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να δείτε το έγγραφο παρακαλώ πατήστε το ακόλουθο link Άνοιγμα

Σχετικά Θέματα