Φεστιβάλ

Έναρξη και λήξη στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με αέρα Κανών!

Από -

Το «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε-Έντα («Πατέρας και Γιος») που απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα, ένα «τρυφερό και χαμηλότονο οικογενειακό δράμα που θυμίζει το επίσης βραβευμένο στις Κάνες “Κανείς δεν Ξέρει” (2004)» όπως σχολίασε την ταινία ο απεσταλμένος του «α» στην Κρουαζέτ Χρήστος Μήτσης, θα ανοίξει το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1-11/11).

banner
«Κλέφτες Καταστημάτων»
«Κλέφτες Καταστημάτων»

Η ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη αφορά την ιστορία ενός κλέφτη και του γιου του, οι οποίοι καθώς επιστρέφουν σπίτι τους με κλοπιμαία συναντούν ένα εγκαταλελειμμένο κορίτσι. Της προσφέρουν στέγη, τροφή και την κάνουν να αισθανθεί μέλος της οικογένειάς τους. Ζουν μέσα στη φτώχια, με μικροκλοπές, όμως αισθάνονται ευτυχισμένοι. Ώσπου ένα απρόσμενο γεγονός βάζει σε κίνδυνο τους δεσμούς που τους ενώνουν.

banner

Ταινία λήξης του φεστιβάλ θα είναι το «Κορίτσι» του Λουκάς Ντόντ, η βασισμένη σε αληθινή ιστορία ταινία που απέσπασε τη Χρυσή Κάμερα και κέρδισε τις καρδιές του κοινού με την ειλικρίνειά της. Ο 27χρονος σκηνοθέτης συνθέτει το πορτραίτο της έφηβης Λάρα η οποία προπονείται σκληρά για να γίνει μπαλαρίνα. Η πραγματική της μάχη όμως είναι ότι γεννήθηκε αγόρι και περιμένει να εγχειριστεί για να γίνει κορίτσι. Προπονείται μέχρι τελικής πτώσης, καμουφλάρει τα γεννητικά της όργανα με μονωτική ταινία κρύβοντας το σώμα που δεν επιθυμεί, και νιώθει τις εφηβικές της ορμόνες να εκρήγνυνται και να την εξωθούν στα άκρα. Το τέλειο υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον από τη μία πλευρά, το συγκεκαλυμμένο bulling που της ασκείται από τις αντίζηλες χορεύτριες από την άλλη, δημιουργούν έναν κλοιό που θα σπάσει σε μια στιγμή.

Σχετικά Θέματα