Κριτική

Ένα Ντιβάνι στην Τυνησία

Από -

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της 38χρονης Γαλλοτυνήσιας Μανέλ Λαμπιντί εξελίσσεται στη χώρα καταγωγής της λίγα χρόνια μετά την ταραγμένη Αραβική Άνοιξη. Μην περιμένετε όμως να μάθετε λεπτομέρειες για τη νέα τυνησιακή πραγματικότητα από αυτό το χαριτωμένο, μα επιφανειακό κινηματογραφικά «Ντιβάνι…», καθώς η κάμερα της Λαμπιντί δεν έχει μάτια παρά για την πρωταγωνίστρια του φιλμ Γκολσιφτέχ Φαραχανί. Η γνωστή Ιρανή σταρ υποδύεται εδώ τη Σέλμα, η οποία ύστερα από δέκα χρόνια στη Γαλλία επιστρέφει στην Τύνιδα αποφασισμένη να ασκήσει το επάγγελμα της ψυχαναλύτριας. Ξεκινά να δέχεται τους παραδόξως πολλούς ασθενείς της σε ένα μικρό διαμέρισμα στην ταράτσα της πολυκατοικίας της θείας της, αλλά διάφορα προβλήματα –με βασικότερο τη γραφειοκρατική καθυστέρηση για την έκδοση της επαγγελματικής άδειας– θα δοκιμάσουν τις αντοχές της.

Πολιτισμικές διαφορές που συγκρούονται σε μια κοινωνική καθημερινότητα διαφορετικών ταχυτήτων γεννούν άκακες παρεξηγήσεις που αποφεύγουν μεν τη φαρσική υπερβολή, δεν ξεφεύγουν όμως ποτέ εντελώς από τη διασκεδαστική γραφικότητα. Η ιστορία της Σέλμα προχωρά πάνω σε μια σειρά από ανεξάρτητες σκηνές-συναντήσεις με τους ασθενείς (από crossdressers μέχρι ιμάμηδες), οι οποίες εξαντλούνται στο πικάντικο και το προφανές, όπως και όλος ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς, ο οποίος αρχίζει και τελειώνει με μια απλοϊκά σκιαγραφημένη δημόσια υπάλληλο.

Η αναπόφευκτη ερωτική ιστορία δεν προσθέτει δραματικούς πόντους, αλλά εντάσσεται κι αυτή σαν ένα ανάλαφρο ενσταντανέ στην όλη χιουμοριστική, ανάλαφρη και παιχνιδιάρικη σινε-κατασκευή. Η Λαμπιντί φροντίζει για την ενιαία αφηγηματική γραμμή που ακολουθεί το μονοδιάστατο σενάριό της και αφήνει τη χαρισματική Γκολσιφτέχ Φαραχανί να «κάνει παιχνίδι», ενσαρκώνοντας πειστικά τον μοναδικό τρισδιάστατο χαρακτήρα αυτής της ελάχιστα απαιτητικής, μα εύληπτης και καλόκαρδης σάτιρας.

Γαλλία, Τυνησία. 2019. Διάρκεια: 88΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Σχετικά Θέματα