Κριτική

Ένα Γενναίο Ψέμα

Από -

Τέσσερις νεαροί Σουδανοί πρόσφυγες φτάνουν το 2001 στις ΗΠΑ. Οι τρεις άντρες μεταφέρονται στο Κάνσας Σίτι, όπου με τη βοήθεια μιας κοινωνικής λειτουργού προσπαθούν να βρουν δουλειά και να φέρουν κοντά τους την αδελφή του ενός, η οποία έχει μεταφερθεί σε μια ανάδοχη οικογένεια στη Βοστόνη. Αφελώς μελοδραματική, απόλυτα σχηματική και εντελώς συγκαταβατική προσέγγιση ενός σοβαρού διεθνούς μεταναστευτικού προβλήματος.

banner

Το «Ένα Γενναίο Ψέμα» αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πώς η διαρκής προσπάθεια της φιλελεύθερης λευκής Αμερικής να απαλλαγεί από τις φυλετικές και ιμπεριαλιστικές ενοχές της κουβαλά μέσα της ένα συγκεκαλυμμένο, μα βαθύ ρατσισμό. Εμπνευσμένη από μια σειρά αληθινών ιστοριών, η ταινία ακολουθεί τη διαδρομή μερικών νεαρών Σουδανών μέχρι ένα καταφύγιο προσφύγων στην Κένια και από εκεί, ύστερα από 13 χρόνια, στην Αμερική του 2001.

Οι τρεις άντρες μεταφέρονται στο Κάνσας Σίτι, όπου με τη βοήθεια μιας κοινωνικής λειτουργού προσπαθούν να βρουν δουλειά­ και να φέρουν κοντά τους την αδερφή του ενός, η οποία έχει μεταφερθεί στη Βοστόνη. Αφελώς μελοδραματική, απόλυτα σχηματική κι εντελώς συγκαταβατική αναφορά σε ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα, το φιλμ σοκάρει με την αφόρητη απλοϊκότητα και τον ξεκάθαρο συντηρητισμό του (ο ένας ήρωας κυκλοφορεί αγκαλιά με τη Βίβλο). Επιπλέον, εξοργίζει με τη σεναριακή ανοησία του (οι Αφρικανοί μιλούν τέλεια αγγλικά, αλλά δεν ξέρουν τι είναι το τηλέφωνο, ούτε ότι στις ΗΠΑ δεν έχει λιοντάρια) και σοκάρει με την παρουσία του Φιλίπ Φαλαρντό («Ο Εξαιρετικός Κύριος Lazhar») πίσω από την κάμερα.

ΗΠΑ, Κένια. 2014. Διάρκεια: 110΄. Διανομή: ODEON.