Κριτική

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας

Από -

Ο πανίσχυρος Thanos επιτίθεται στο σκάφος των Ασγκαρντιανών και κλέβει ένα από τα έξι πετράδια της αιωνιότητας. Ανάμεσα σε αυτόν και στα υπόλοιπα τέσσερα, η απόκτηση των οποίων θα σημάνει την καταστροφή του μισού σύμπαντος, στέκουν μόνον οι Εκδικητές. Η Marvel συγκεντρώνει (σχεδόν) όλους τους ήρωές της και κορυφώνει τη διαστημική saga με μια παραφουσκωμένη στα εφέ και στη δράση περιπέτεια, θεαματικότατο μα ρηχό προϊόν μιας φανερά κουρασμένης συνταγής.

banner

Καθώς οι υπερήρωες της Marvel μπαινοβγαίνουν ασταμάτητα από τη μία ταινία στην άλλη, με αποκορύφωμα την εν απαρτία σύναξή τους στο «Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος», η ανάγκη των «Εκδικητών» να διατηρήσουν τη φήμη της ναυαρχίδας αυτού του εμπορικά ανίκητου κινηματογραφικού στόλου τούς αναγκάζει να επιστρατεύσουν ακόμη και τις χρυσές εφεδρείες. Στον «Πόλεμο της Αιωνιότητας», λοιπόν, ο Δόκτωρ Στρέιντζ και οι Φύλακες του Γαλαξία συνδράμουν την παρέα του Τόνι Σταρκ, ώστε όλοι μαζί να σταματήσουν (μα τι άλλο;) άλλον έναν ανίκητο εχθρό που απειλεί να καταστρέψει το σύμπαν.

Σε μια εντυπωσιακή πρώτη σκηνή ο άρχοντας του κακού Thanos επιτίθεται στο σκάφος των Ασγκαρντιανών, το οποίο διέφυγε πριν από την καταστροφή του πλανήτη τους στο «Thor: Ragnarok», και αφού εξουδετερώσει τους Θορ και Λόκι κλέβει ακόμη έναν από τους έξι πολύτιμους λίθους της αιωνιότητας. Άλλοι τέσσερις να προστεθούν (πετραδάκι, πετραδάκι...) στη συλλογή του και κατόπιν κανείς δεν θα μπορεί να τον εμποδίσει από την εκτέλεση του σχεδίου του, την καταστροφή του μισού σύμπαντος δηλαδή. Τα πράγματα, ολοφάνερα, είναι χειρότερα από κάθε άλλη φορά, αναγκάζοντας όλους τους Marvelικούς υπερήρωες (πλην των Hawkeye και Ant-Man) να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να ξεκινήσουν μια πολυμέτωπη αντεπίθεση για να τον σταματήσουν.

Έτσι, ενώ στη Γη οι Κάπτεν Αμέρικα, Black Panther, Scarlet Witch, Black Widow και οι συν αυτώ αγωνίζονται να εμποδίσουν τους υποτακτικούς του αρχικακού να αποσπάσουν το πετράδι από το κούτελο του Οράματος, σε μια απόμερη γωνιά του διαστήματος ο Θορ και οι Φύλακες του Γαλαξία στήνουν ενέδρα στον Thanos και μέσα σε ένα εχθρικό διαστημόπλοιο οι Iron-Man και Σπάιντερμαν προσπαθούν να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο Δόκτορα Στρέιντζ.

Τα set pieces όλων αυτών των μαχών είναι φυσικά σχεδιασμένα στην ψηφιακή εντέλεια, με τον Πίτερ Πάρκερ να πετά διαρκώς διασκεδαστικές σινεφίλ αναφορές και τους cool χαβαλετζήδες Τόνι Σταρκ και Πίτερ Κουίλ να συναγωνίζονται σε αστείες ατάκες. Ταυτόχρονα ο Τζος Μπρόλιν εντυπωσιάζει με το εκτόπισμα του ultimate villain και ο χαρακτήρας του είναι στην πραγματικότητα ο μόνος, ίσως μαζί με εκείνον της Γκαμόρα, που ξεπερνάει τα όρια της χοντροσχεδιασμένης σιλουέτας.

Έτσι κι αλλιώς, όλο το βάρος πέφτει εδώ συνειδητά στη δράση και βαθαίνει τις ρυτίδες μιας κινηματογραφικής συνταγής που παραμένει θεαματική, αλλά ολοένα και ρηχότερη, καταδικασμένη να κυνηγάει και να ξεπερνάει κάθε­ φορά τον φαντασμαγορικό εαυτό­ της. Γι’ αυτό και οι δυόμισι ώρες δεν είναι πλέον αρκετές για να καταφέρουν οι λαβωμένοι από πολλές θανάσιμες (!) απώλειες ήρωες να αναφωνήσουν «ο κυρ Thanos πέθανε», αναβάλλοντας έτσι το οριστικό φινάλε αυτού του νυν υπέρ πάντων «Πολέμου» για τον επόμενο Μάιο.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 149΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

banner

Σχετικά Θέματα