Κριτική

Είσαι Έτοιμος;

Από -

Το πιο πρόσφορο κινηματογραφικό είδος για πολιτικοκοινωνικές αλληγορίες, το σινεμά του φανταστικού, και ειδικά αυτό του τρόμου, χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα πλέον ως ευρύτερο θεματικό κι αισθητικό πλαίσιο για έμμεσα ή ακόμη και άμεσα σχόλια πάνω στην ανησυχητική καθημερινότητα. Σκεπτόμενες το τερπνόν (συναρπαστικές, τρομακτικές ιστορίες) μετά του ωφελίμου (κοινωνική κριτική), οι ταινίες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού επιστρέφουν διαρκώς σε ζόμπι («Οι Νεκροί δεν Πεθαίνουν»), βρικόλακες (ριμέικ του «Άσε το Κακό να Μπει»), αόρατες οντότητες («Σε Ακολουθεί»), προαιώνιους «θεούς» («Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος»), σατανικούς κλόουν («Το Αυτό») ή απλώς λευκούς «πατριώτες» του Νότου («Τρέξε!»), για να αποτυπώσουν στην οθόνη όλα όσα απειλούν και διαιρούν σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα τη σύγχρονη Αμερική.

Πολύ κοντά στις ιδέες του Τζόρνταν Πιλ («Τρέξε», «Εμείς»), αλλά χωρίς τις ρατσιστικές αναφορές, το «Είσαι Έτοιμος;» μας σερβίρει ένα κινηματογραφικό κοκτέιλ με ισόποσες δόσεις πολιτικής σάτιρας, κατάμαυρης κωμωδίας και καθαρόαιμου σπλάτερ. Δεν λείπουν και οι «γεύσεις» μιας ταινίας γυναικείας εκδίκησης, αφού όλα ξεκινούν με την Γκρέις, μια όμορφη κοπέλα η οποία παντρεύεται τον γόνο μιας πλούσιας οικογένειας επιχειρηματιών στον απομονωμένο πύργο τους.

Αυτοκράτορες των επιτραπέζιων παιχνιδιών, οι Λε Ντόμας είναι μια εκκεντρική φαμίλια, που ήδη από την πρώτη νύχτα του γάμου κρύβουν μια έκπληξη για την καινούργια νύφη τους. Την υποχρεωτική συμμετοχή της σε ένα παιχνίδι που ξεκινάει ως απλό «κρυφτό», για να εξελιχτεί σε έναν deadly serious αγώνα επιβίωσης. Για κάποιο… σατανικό λόγο οι Λε Ντόμας θα πρέπει να εξοντώσουν την πανικόβλητη Γκρέις μέχρι τα χαράματα, με τον σύζυγό της Άλεξ να είναι ο μόνος που προσπαθεί μυστικά να τη βοηθήσει.

Κρυφές πόρτες, καταπακτές, ημιφωτισμένοι διάδρομοι και τσεκούρια, δίκαννα, βαλλίστρες, πιστόλια και τόξα επιστρατεύονται σε ένα αδιάκοπο, αγωνιώδες όσο και κωμικό κυνηγητό μέσα κι έξω από τον επιβλητικό πύργο, με την Γκρέις να αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Εντυπωσιακή στον ρόλο της, η ανερχόμενη Αυστραλιανή Σαμάρα Γουίβινγκ («The Babysitter», τηλεοπτικός «Βράχος των κρεμασμένων»), ίδια κοψιά με τη συμπατριώτισσά της Μάργκο Ρόμπι, ενσαρκώνει με χιουμοριστικό τσαμπουκά την αθώα (ντυμένη στα λευκά) κοπέλα, που μετατρέπεται σε σαδιστικό μακελάρη (με κατακόκκινο πλέον νυφικό), τονώνοντας τη βαθιά ειρωνική διάθεση του τολμηρού, εύστροφου αλλά άνισου αυτού θρίλερ.

Διότι μέσα στην υπερβολική φιλοδοξία του, το «Είσαι Έτοιμος;» ανεβάζει την ένταση σε οτιδήποτε χρησιμοποιεί για να εντυπωσιάσει (κυνισμός, γραφική βία, ταξική καταγγελία), δεν μπορεί όμως ούτε να βρει πάντα τη σωστή αφηγηματική ισορροπία ούτε να απεγκλωβιστεί από τα κλισέ του είδους. Γεγονός που δεν το εμποδίζει να ξεχωρίζει από την πρόσφατη χολιγουντιανή τρομοπαραγωγή σαν τη μύγα μες στο γάλα.

ΗΠΑ. 2019. Διάρκεια: 95΄. Διανομή: ODEON.