Φεστιβάλ

Δυναμική έναρξη επί δύο για το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου

Από -

Ένας μήνας έχει απομείνει για να σηκώσει αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (16-21/7), το οποίο φροντίζει φέτος να ξεκινήσει με θεαματικό τρόπο.

Όχι μία όπως συνηθίζεται, αλλά δυο είναι οι ταινίες που θα κηρύξουν την έναρξη της διοργάνωσης, ξεκινώντας από το θερινό σινεμά Παλάς και την ταινία «Nausicaa» (1970) της αμίμητης «γιαγιάς της νουβέλ βαγκ» Ανιές Βαρντά, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες. Η γυρισμένη στην Ελλάδα στα χρόνια της δικτατορίας ταινία, έχει ηρωίδα μια Γαλλίδα με ελληνική καταγωγή (η ίδια η Βαρντά είχε ρίζες στη Θεσσαλονίκη) η οποία ερωτεύεται έναν Έλληνα διανοούμενο. Οι δυο τους τότε αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Χούντας, με την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ να απαγορεύεται από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Να σημειώσουμε επίσης πως στην ταινία συμμετέχει ως ηθοποιός και ο σημαντικός σκηνοθέτης Σταύρος Τορνές.

«Nausicaa»
«Nausicaa»

Αμέσως μετά, λίγα μόλις μέτρα μακριά στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, συνοδεία πειραματικής μουσικής της Έλα Όρλεανς προβάλλεται το αριστούργημα του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ «Βαμπίρ» (1932).

Ως προς το κυρίως πρόγραμμα του φεστιβάλ, πρόκειται να τιμηθούν με αφιερώματα 3 εξαιρετικοί δημιουργοί, οι Τζεμ Κόεν, Εύα Στεφανή και Ράινερ Κολμπέργκερ. Συγκεκριμένα, ο Κόεν επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα για να παρουσιάσει το οπτικοακουστικό πρότεκτ «Gravity Hill Sound+Image», που αποτελείται από προβολή ταινιών του υπό τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές των Γιώργου Ξυλούρη και DJ Rupture. Η Εύα Στεφανή στήνει ένα εργαστήριο για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ, ενώ παράλληλα θα προβληθεί η δουλειά της, ενώ ο κινηματογραφιστής και εικαστικός και κινηματογραφιστής Ράινερ Κολμπέργκερ παρουσιάζει μια καινούρια πειραματική περφόρμανς.

Εύα Στεφανή
Εύα Στεφανή

Ακόμη, το φεστιβάλ της Σύρου φέρνει στο προσκήνιο τις ταινίες τεκμηρίωσης, για αυτό και συνεργάζεται με το φεστιβάλ της Ταϊβάν, ένα από τα καλύτερα της Ασίας. Στο πλαίσιο του αφιερώματος «More than the Stranger: Short Glimpses of Taiwan», παρουσιάζονται 13 μικρού μήκους κορυφαίων δημιουργών του Ταϊβάν από το 1930 έως σήμερα, οι οποίες έχουν επιλεγεί από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ Γουντ Λιν. Ο ίδιος μάλιστα θα επισκεφθεί την Ερμούπολη για να μιλήσει με το κοινό για τις ταινίες.

Επιπλέον η συριανή διοργάνωση συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους προβάλλοντας μικρού μήκους αφιερωμένες στο νεανικό κοινό, αλλά και με τους ανθρώπους του Pugnant Film Series που ειδικεύονται στον underground και πειραματικό κινηματογράφο.

Πριν την επίσημη έναρξή του το φεστιβάλ της Σύρου δίνει ραντεβού στο ΚΠΙ «Σταύρος Νιάρχος» στις 3/7 για τη δωρεάν προβολή των ταινιών «Greengreen Screenscreen» (2017) παρουσία του σκηνοθέτη Λουίτζι Κάμπι και «Μισός κόσμος» (1993, Φλόρια Φλίκερ).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο site του φεστιβάλ και στη σελίδα του στο facebook. Μέχρι τότε, πάρτε μια γερή γεύση του φεστιβάλ στο παρακάτω βίντεο:

Σχετικά Θέματα