Νέα

Δωρεάν «ταινίες για την ελευθερία» από το British Council και το BFI

Από -

Βρετανοί σκηνοθέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους με Παλαιστίνιους, Νοτιοαφρικανούς και Σύριους συναδέλφους τους, και μαζί συνυπογράφουν τρεις νέες ταινίες πάνω στις θεματικές του φύλου, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αφορμή για τη συνεργασία τους το πρόγραμμα «More Films for Freedom», μια πρωτοβουλία του British Council και του BFI, με στόχο τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους που αφορούν LGBTIQ+ ιστορίες. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην ήδη πετυχημένη καμπάνια «Five Films for Freedom», η οποία από το 2015 που ξεκίνησε έχει προσελκύσει πάνω από 14 εκατομμύρια θεατές σε 200 χώρες, ακόμα και σε εκείνες που η ομοφυλοφιλία παραμένει παράνομη.

Καθεμία από τις τρεις νέες ταινίες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του «More Films for Freedom» θα είναι διαθέσιμη για ένα μήνα στο ψηφιακό κανάλι του British Council Arts, πρώτη το «Nowhere» του Κρίστοφερ Μάνινγκ. Ο βραβευμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Παλαιστίνιας που περνά τα Ισραηλινά σύνορα αναζητώντας τον χαμένο της αδελφό.

Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο Άντριου Μπρούκμαν με το «The Men Who Speak Gayle» (15/7-14/8). Η ταινία αφορά τον νεαρό ντραγκ περφόρμερ Νέιθαν και το συνταξιούχο αεροσυνοδό Λουίς οι οποίοι συνδέονται μέσω της Gayle, μίας μυστικής γλώσσας που δημιουργήθηκε από την γκέι κοινότητα την περίοδο του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Τέλος, στις 15/8-14/9, μια Σύρια πρόσφυγας αφηγείται και σκηνοθετεί η ίδια την προσωπική ιστορία της στο «Let My Body Speak». Πρόκειται για την Μαντόνα Αμπίντ, η οποία μιλάει για την παιδική ηλικία της στη Δαμασκό, τη μάχη με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταρραχή, το βίωμα της συριακής επανάστασης και τον έρωτα με μια γυναίκα.