Κριτική

Δεσμοί Αίματος

Από -

Αργεντίνος σκηνοθέτης με τηλεοπτική και κινηματογραφική προϋπηρεσία στο δραματικό θρίλερ, ο Μιγκέλ Κόαν υπογράφει με τους «Δεσμούς Αίματος» την πιο φιλόδοξη ως τώρα ταινία του. Ένα οικογενειακό δράμα χαρακτήρων με στοιχεία μυστηρίου και σασπένς, για το οποίο επιστρατεύει μερικούς από τους κορυφαίους ερμηνευτές της ισπανόφωνης Νότιας Αμερικής. Όπως τους Όσκαρ Μαρτίνεζ («Ο Επιφανής Πολίτης») και Παουλίνα Γκαρσία («Gloria») στους ρόλους των επί 35 χρόνια αρμονικά παντρεμένων Ελίας και Αντριάνα. Όταν, όμως, η τελευταία χάσει τη ζωή της σε ένα οικιακό ατύχημα, ο Σεμπάστιαν (ο Ντιέγκο Βελάσκεθ της «Μεγάλης Νύχτας του Φρανσίσκο Σάνκτις»), γαμπρός του Ελίας, αρχίζει να έχει όλο και εντονότερες υποψίες για την ανάμειξη του πεθερού του στο συμβάν.

Ο Κόαν αρχίζει να διηγείται από μια ουδέτερη σκοπιά τα γεγονότα που θα αναστατώσουν την οικογένεια του Ελίας, αποκαλύπτοντας σταδιακά όλα όσα συνέβησαν πραγματικά εν οίκω. Εναλλάσσοντας οπτικές γωνίες, ενώνει τα κομμάτια του παζλ με δεξιοτεχνικό τρόπο, παίζοντας ένα αλά «Ρασομόν» σαγηνευτικό παιχνίδι με το φαίνεσθαι, το είναι και την ψυχολογική αλήθεια των χαρακτήρων του. Στο πώς τα πηγαίνει υπέροχα, δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το γιατί, μιας και προσπαθεί εξαρχής και με ένα μάλλον εκβιαστικό τρόπο να δώσει στο θρίλερ του διαστάσεις αρχαιοελληνικής τραγωδίας.

Έτσι, όσο ενδιαφέρουσα αποδεικνύεται η αφήγηση όταν επικεντρώνεται στην αγωνιώδη πλοκή μικρής κλίμακας, λαμβάνει στομφώδεις διαστάσεις όταν απλώνει τον κύκλο αίματος σε υπαρξιακό, αλληγορικό επίπεδο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην εξίσωση μπαίνει και ο παράγοντας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της ιστορίας που διαρκώς επαναλαμβάνεται, φέρνοντας ξανά και ξανά κάθε οικογένεια αντιμέτωπη με τον εαυτό της.

Αργεντινή. 2019. Διάρκεια: 113΄. Διανομή: TANWEER