Νέα

Δείτε δωρεάν τις ταινίες του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Από -

Εκτός από θεατρικές παραστάσεις, ραδιοφωνικές εκπομπές και live streaming με περφόμανς γνωστών μουσικών, πλέον από το σπίτι σας μπορείτε να απολαύσετε και τα ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος εδώ σας περιμένουν για να παρακολουθήσετε δωρεάν πέντε ταινίες γύρω από την ελληνική ιστορία. Συγκεκριμένα, πρόκειται κατά κύριο λόγο για ντοκιμαντέρ - οδοιπορικά σε περισσότερες από είκοσι πόλεις της Μικράς Ασίας, στα οποία καταγράφονται τα θαλάσσια ταξίδια των Ελλήνων στην Κύπρο, το Λίβανο και αλλού. Από αυτά, το «Ερμογένους Οίκος» αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Altes Museum στο Βερολίνο.

Ακόμα, ελεύθερη πρόσβαση παρέχεται στο έργο «Ελληνική ιστορία στο διαδίκτυο», που βρίσκετε εδώ, το οποίο αποτελεί έναν πρωτοποριακό τρόπο διάδοσης της ιστορίας. Για τη μέθοδο αυτή συνεργάστηκαν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, επιστήμονες της πληροφορικής και πολλοί ακόμα

Οι ταινίες που μπορείτε να δείτε στο Ίδρυμα Μείζονος Πολιτισμού:

Mίλητος... Mία Πόλις σε Tέσσερις Διαστάσεις

Ημίωρο ντοκιμαντέρ που απέσπασε το 1ο βραβείο στο 5ο Φεστιβάλ Aρχαιολογικού Φιλμ στην Aμιένη της Γαλλίας. Το ντοκιμαντέρ έχει αρχαιολογικό περιεχόμενο και ένα μεγάλο μέρος του βασίζεται σε τρισδιάστατες αναπαραστάσεις των κυριότερων δημόσιων κτηρίων της Mιλήτου.

Mικρά Aσία... Aναζητώντας Όσα δεν Έβησε ο Χρόνος

Οδοιπορικό στη Μικρά Ασία, το οποίο αποτελείται από τέσσερα ημίωρα ντοκιμαντέρ. Μέσα από το διάλογο δύο ψυχών που αναζητούν τις ρίζες τους περιηγούμαστε είκοσι πόλεις των μικρασιατικών παραλίων -από την Άσσο έως τα Μύρα- και ανακαλύπτουμε την ιστορία τους διαχρονικά. Η σειρά εμπλουτίζεται με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων.

Το Κερί που δε Σβήνει... Στα Χνάρια του Χριστιανισμού της Mικράς Aσίας

Ημίωρο οδοιπορικό στα χριστιανικά μνημεία των μικρασιατικών παραλίων και την ιστορία τους, από τους Πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα. Σε τρισδιάστατη αναπαράσταση έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την εκκλησία της Kοίμησης της Θεοτόκου στη Nίκαια της Bιθυνίας, που καταστράφηκε ολοσχερώς τη δεκαετία του '20.

Θαλάσσιοι Δρόμοι – Κύπρος

Ήδη από την αρχαιότητα η θάλασσα έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της ιστορίας. Ανά τους αιώνες, το νησί έγινε αντικείμενο διαμάχης λόγω της στρατηγικής του θέσης και του πλούσιου υπεδάφους του. Στο ωριαίο ντοκιμαντέρ η Κύπρος μάς αποκαλύπτεται σταδιακά, όπως ακριβώς αναδύεται από τη θάλασσα. Οι μύθοι, η ιστορία της, ο φυσικός της πλούτος, οι άνθρωποι, η δύναμη της θάλασσας που την περιβάλλει συνθέτουν το ψηφιδωτό ζωής και εξέλιξης ενός τόπου με ισχυρές παραδόσεις κι ενός λαού με τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης.

Τα Λιμάνια της Πορφύρας

Το ντοκιμαντέρ ζωντανεύει τα ταξίδια των Eλλήνων, από τη Mινωική ακόμη εποχή, στο Λίβανο, τη χώρα των Φοινίκων, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά κέντρα της Mεσογείου. Φοίνικες και Mινωίτες χάραξαν στις πορείες τους μια κοσμοπολίτικη κουλτούρα, η οποία πέντε χιλιάδες χρόνια τώρα παραμένει ζωντανή.

Σχετικά Θέματα