Κριτική

Cosmic Candy

Από -

Ενα κινηματογραφικό τριπ και ταυτόχρονα μια τρυφερή ιστορία για το τίμημα της ενηλικίωσης, ένα διακριτικό σχόλιο για τον εθισμό αλλά κι ένα λιγομίλητο ρομάντζο, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ρηνιώς Δραγασάκη σφύζει από συναισθήματα ακόμη και όταν η αφήγηση χάνει τον ειρμό της. Με ποπ αισθητική και μια διάχυτη ατμόσφαιρα νοσταλγίας πλαισιώνεται η ιστορία της Άννας, μιας μοναχικής γυναίκας που βλέπει τη μεθοδικά κατασκευασμένη ρουτίνα της να καταρρέει όταν υποχρεώνεται να φροντίσει ένα άγνωστο σε εκείνη κορίτσι, την Πέρσα. Είναι η στιγμή που η Άννα καλείται να αλλάξει ριζικά ώστε να αναλάβει μια πρωτόγνωρη για εκείνη ευθύνη.

Ο χαρακτήρας της Άννας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ξεδιπλώνει το πολύπλοκο ψυχολογικό προφίλ της μέσα από τη στιβαρή αν κι ενίοτε υπερβολική ερμηνεία της Μαρίας Κίτσου. Μεταξύ νευρώσεων, ανασφαλειών και άγχους, η Άννα βρίσκει ισορροπία καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες «Cosmic Candy», το οποίο τη φέρνει σε μια παραισθησιογόνα κατάσταση. Το γλυκό συνιστά γι’ αυτήν τον συνδετικό κρίκο με το ανήλικο –γι’ αυτό και ακίνδυνο– παρελθόν της, ενώ η Δραγασάκη έξυπνα το παρουσιάζει ως μεταφορά για τα ψυχοφάρμακα.

Η ταινία ξεστρατίζει όχι τόσο τις φορές που οι σεκάνς ονείρου διακόπτουν απροειδοποίητα την πραγματικότητα, αλλά όταν εισάγονται βεβιασμένα νέες πτυχές της πλοκής που αποπροσανατολίζουν παρά εμπλουτίζουν την ιστορία. Το «Cosmic Candy» παρασύρεται από την ορμή του να σχολιάσει τα πάντα, προστατεύεται όμως από την αγνότητα των προθέσεων, τη διάθεση να αποπειραθεί κάτι κινηματογραφικά ξεχωριστό και, κυρίως, από την ειλικρίνεια της ηρωίδας, η οποία αποδεικνύει πως η ενηλικίωση είναι μια διαρκής κι επίπονη διαδικασία.

banner

Ελλάδα. 2019. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: WEIRD WAVE.

Αναλυτικές πληροφορίες από τον οδηγό σινεμά

Σχετικά Θέματα