Κριτική

Colette

Από -

Ένα τυπικό (και τυποποιημένο) biopic εποχής, στρογγυλεμένο σε κάθε γωνία του.

Σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η Γαλλίδα Σιντονί-Γκαμπριέλ­ Κολέτ άφησε το στίγμα της σε μια ταραχώδη εποχή τόσο ως συγγραφέας όσο και ως ελεύθερη, δυναμική προσωπικότητα. Μια αγγλοαμερικανική παραγωγή αναλαμβάνει να μεταφέρει τα έργα και τις ημέρες της στην οθόνη, εστιάζοντας στην περίοδο 1893-1910, όταν έζησε στη σκιά του συζύγου της, εκδότη και συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ-Βιλάρ.

Πιο πολύ καλλιτεχνικός μάνατζερ, ο γνωστός και ως Γουιλί έγινε διά­σημος οικειοποιούμενος τη δουλειά ανώνυμων συγγραφέων (ghost writers) που δούλευαν γι’ αυτόν, ανάμεσα στους οποίους από ένα σημείο κι έπειτα και η ίδια η Κολέτ.

Η πορεία μιας επαρχιωτοπούλας προς την καθιέρωσή της ως αβανγκάρντ καλλιτέχνιδας (η Κολέτ ήταν και μίμος, ηθοποιός και δημοσιογράφος) στο αστραφτερό Παρίσι των αρχών του 19ου αιώνα είναι μια περιπετειώδης ιστορία με πολλές σκοτεινές, σκανδαλώδεις, θαρραλέες όσο και πικρές λεπτομέρειες.

Το τυπικό (και τυποποιημένο) biopic εποχής του Γουός Γουέστμορλαντ («Quinceanera», «Still Alice») αμβλύνει σχεδόν κάθε αιχμή της, περιορίζοντάς τη σε ένα καλοβαλμένο, ­διεκπεραιωτικό συζυγικό δράμα της βρετανικής σχολής.

Μ. Βρετανία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ODEON.

Σχετικά Θέματα