Κριτική

Βηρυτός

Από -

Ο σεναριογράφος της τριλογίας του Τζέισον Μπορν γράφει ένα πειστικό σε ατμόσφαιρα και ίντριγκα, αλλά κοινότοπο σε πλοκή και χαρακτήρες κατασκοπικό θρίλερ που θυμίζει Τζον λε Καρέ σε μεσανατολικό φόντο.

Πολύ προτού δημιουργήσει σεναριακά –πάνω στο λογοτεχνικό πρότυπο του Ρόμπερτ Λάντλαμ– τον Τζέισον Μπορν, το μοντέλο του σύγχρονου κινηματογραφικού πράκτορα, ο διπλά υποψήφιος για Όσκαρ Τόνι Γκιλρόι («Ο Δικηγόρος του Διαβόλου», «Rogue One: A Star Wars Story», σκηνοθεσία και σενάριο στο «Μάικλ Κλέιτον») δοκίμασε την πένα του στο κατασκοπικό θρίλερ με μια ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα: συγκεκριμένα από την απαγωγή του υπαλλήλου της CIA Γουίλιαμ Μπάκλεϊ από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο του 1984. Το σενάριο ολοκληρώθηκε το 1992, αλλά λόγω της έντονης κριτικής που ασκούνταν σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές έμεινε σε ένα συρτάρι μέχρι πρόσφατα, οπότε και ξαναγράφτηκε από τον ίδιο και πήρε το δρόμο της παραγωγής.

Ήρωάς του είναι ο Μέισον Σκάιλς, ένας Αμερικανός πρώην διπλωμάτης με τραυματική εμπειρία στη Βηρυτό, ο οποίος το 1982, δέκα χρόνια μετά την επιστροφή του στις ΗΠΑ, αποστέλλεται πίσω στη λιβανέζικη πρωτεύουσα για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ενός συναδέλφου και παλιού φίλου του που έχει απαχθεί. Κυνικός, αλκοολικός, αλλά γνώστης των επικίνδυνα λεπτών ισορροπιών μεταξύ των εμπλεκομένων (Αμερικανοί, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, όπως και οι διαφορετικές ομάδες συμφερόντων της κάθε εθνικότητας) προσπαθεί να φέρει πίσω ζωντανό τον διπλωμάτη φίλο του. Ο Γκιλρόι προσθέτει ένα γυναικείο άγγιγμα, μια δόση οικογενειακού δράματος (ο Παλαιστίνιος απαγωγέας είναι παλιός γνώριμος του Σκάιλς) και αρκετές ανατροπές σε ένα πειστικό σε ατμόσφαιρα και ίντριγκα, ­αλλά μάλλον κοινότοπο σε πλοκή και χαρακτήρες κατασκοπικό θρίλερ, που θυμίζει Τζον λε Καρέ σε μεσανατολικό φόντο.

Με τη σκηνοθετική βοήθεια του στιβαρού, τηλεοπτικά έμπειρου Μπραντ Άντερσον («The wire», «Fringe», «Boardwalk empire») περιγράφει στη λεπτομέρειά της την εφιαλτικά δαιδαλώδη και απόλυτα ασταθή πραγματικότητα της διεθνούς κατασκοπίας, θολώνει κάθε όριο ηθικής και δικαίου, δεν αποφεύγει εντελώς όμως τη στερεοτυπική, γραφική αντιμετώπιση των Αράβων ως κινηματογραφικών χαρακτήρων, γεγονός που ξεσήκωσε αντιδράσεις τόσο στον Λίβανο όσο και στην ίδια την Αμερική.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης