Κριτική

Βασιλιάς Αρθούρος: Ο Θρύλος του Σπαθιού

Από -

Αφού συμμαχήσει με σκοτεινές μαγικές δυνάμεις και σκοτώσει τον αδερφό του και βασιλιά Ούθερ, ο αδίστακτος Βόρτιγκεν ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Ξέρει όμως πως ο γιος του Ούθερ, που είναι ακόμη ζωντανός, θα επιστρέψει για να τραβήξει το μυθικό σπαθί Εξκάλιμπερ από το βράχο και να τον εκδικηθεί. Βιντεοκλιπίστικη, χαβαλετζίδικη και προβλέψιμη μεταμοντέρνα διασκευή της αρχής του μύθου των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης.

Μετά την αποφασιστική τελευταία μάχη της ταινίας, στον επινίκιο επίλογό της ο Αρθούρος ολοκληρώνει την κατασκευή ενός γιγάντιου τραπεζιού στη μεγάλη σάλα του Κάμελοτ. Προφανώς, λοιπόν, ο θρύλος των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης θα λάμψει στο επόμενο­ κεφάλαιο της –wishful– σειράς, στην αρχή της οποίας «πρωταγωνιστής» είναι το Εξκάλιμπερ. Το μυθικό σπαθί του βασιλιά Ούθερ, το οποίο μετά τη δολοφονία του τελευταίου από τον αδίστακτο αδερφό του Βόρτιγκεν, σφετεριστή πλέον του θρόνου της Αγγλίας, βρίσκεται βαθιά καρφωμένο σε ένα βράχο. Ο θρύλος λέει πως μόνον ο νόμιμος διάδοχος μπορεί να το τραβήξει και ο Βόρτιγκεν το περιμένει, σε αντίθεση με τον νεαρό Αρθούρο, έναν τσαμπουκαλή μικροαπατεώνα που μεγάλωσε σε πορνείο του Λονδίνου χωρίς να ξέρει τι του επιφυλάσσει η μοίρα.

Ο μύθος της ιστορικής ενοποίησης των βρετανικών φύλων υπό τους Αγγλοσάξονες δέχεται άλλη­ μία κινηματογραφική μεταφορά από τον μεταμοντέρνα παιχνιδιάρη Γκάι Ρίτσι, τον Βρετανό σκηνοθέτη του «Δυο Καπνισμένες Κάννες» και του... ανακαινισμένου «Sherlock Holmes». Αν και ο Μέρλιν δεν κάνει ακόμη εδώ την εμφάνισή του, η παρουσία της μαγείας είναι κυρίαρχη, όπως και αυτές των ειδικών εφέ, των τριψήφιων ντεσιμπέλ και του καταιγιστικού μοντάζ, το οποίο σπιντάρει, υπονομεύει, νοστιμίζει κι ενίοτε μπουρδουκλώνει τη βιντεοκλιπίστικη αφήγηση. Οι προσθαφαιρέσεις στη γνωστή ιστορία, που την κάνουν να φέρνει στον Ρομπέν των Δασών, δεν προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις και ανεξαιρέτως όλοι οι χαρακτήρες μοιάζουν χάρτινοι ακόμη και με τα μέτρα ενός graphic novel. Για όποιον θέλει να δει και μια χριστιανική αλληγορία (υπάρχει μέχρι και η σκηνή της Αποκαθήλωσης), μπράβο του, οι υπόλοιποι ας αναζητήσουν το «Εξκάλιμπερ» του Τζον Μπούρμαν.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 126΄. Διανομή: TANWEER.