Κριτική

Βασικός Ύποπτος

Από -

Οι υποψίες για ένα ενδιαφέρον αστυνομικό θρίλερ, το οποίο θα μπορούσε να θυμίζει μυθιστόρημα της Πατρίσια Χάισμιθ, εξανεμίζονται από μια διάτρητη –σε επίπεδο λογικής– πλοκή, αστυνομικούς που φιλοσοφούν και θολές κινηματογραφικές ιδέες.

Ιρλανδική συμπαραγωγή γυρισμένη από Σουηδό σκηνοθέτη στην Καλιφόρνια, ο «Βασικός Ύποπτος» βασίζεται σε μυθιστόρημα του Τζορτζ Χάραρ και ξεκινά με τις υποσχέσεις ενός ενδιαφέροντος αστυνομικού θρίλερ: ένας παντρεμένος καθηγητής Φιλοσοφίας θεωρείται ύποπτος για την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας. Ο αστυνομικός που έχει αναλάβει την υπόθεση τον πολιορκεί μεθοδικά, μέχρι που και η ίδια του η γυναίκα αρχίζει να αμφιβάλλει για την αθωότητά του. Μια ατμόσφαιρα που θυμίζει Πατρίσια Χάισμιθ τυλίγει τους δύο πρωταγωνιστές που έχουν μπει στο πετσί του ρόλου, παίζοντας ένα αρχικά αγωνιώδες παιχνίδι πάνω στην αλήθεια και στο ψέμα.

Σε λίγο προστίθενται οι αμφιβόλου φερεγγυότητας αναμνήσεις, το ένοχο παρελθόν και απανωτές συζητήσεις περί (βαριάς­) φιλοσοφίας, εκβιάζοντας το σασπένς και μπερδεύοντάς μας με θολές ιδέες πάνω στο τι πιστεύουμε, τι θέλουμε να πιστεύουμε και τι συμβαίνει πραγματικά. Όπως θολές είναι και οι κινηματογραφικές ιδέες διαχείρισης μιας διάτρητης –σε επίπεδο λογικής– πλοκής, στημένης σε συμπτώσεις που ξεπετάγονται μόνο και μόνο για να συντηρήσουν στο... διηνεκές την αμφίβολη ενοχή («φυσική» και ψυχολογική) του αποπροσανατολισμένου καθηγητή.

Ιρλανδία, Σουηδία, ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 100΄. Διανομή: TANWEER.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης