Κριτική

Αυτοκίνητα 3

Από -

Επιστροφή στην καθαρόαιμα αγωνιστική φύση του franchise, το οποίο επιμένει να απευθύνεται πρωτίστως, συνταγογραφημένα κι επιτυχημένα, στο παιδικό κοινό.

banner

Ακόμη και στις μετριότερες στιγμές της, όπως αυτή του γκαζιάρικου franchise της, η Pixar γνωρίζει με ακρίβεια την κινηματογραφική αποστολή της και με ποιον τρόπο να τη φέρει εις πέρας. Έτσι, αν και τα «Αυτοκίνητα» αποτελούν δύο από τις λιγότερο εμπνευσμένες ταινίες της, έχουν εξελιχτεί στις πλέον λατρεμένες του παιδικού κοινού και σε εκείνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε DVDs και licensed παραφερνάλια. Η τρίτη περιπέτεια της σειράς, λοιπόν, πρέπει να είναι δελεαστικά φρέσκια, αλλά ταυτόχρονα και μία σαν τις (επιτυχημένες) προηγούμενες.

Έτσι το 3D, η κατασκοπική πλοκή και ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του προηγούμενου φιλμ δίνουν τη θέση τους σε έναν καθαρόαιμο αγωνιστικό προσανατολισμό, δουλεμένο πάνω στο βασικό θέμα της σχέσης μέντορα και μαθητευόμενου. Το καθαρό, λιτό και στοχευμένο στόρι θέλει τον Κεραυνό ΜακΚουίν να ξεπερνιέται από τον αυθάδη Τζάκσον Στορμ, εκείνος να αναζητά την απάντηση στο ένδοξο αγωνιστικό (και αμερικανικό) παρελθόν κι ένας συμπρωταγωνιστής της τελευταίας στιγμής να κλέβει συγκινητικά την παράσταση. Η ταινία προβάλλεται μεταγλωττισμένη, ενώ προηγείται άλλο ένα αριστουργηματικό μικρού μήκους της Pixar, το βωβό «Lou» του Ντέιβιντ Μάλινς.

ΗΠΑ. 2017. Διάρκεια: 109΄. Διανομή: FEELGOOD.