Φεστιβάλ

Έναρξη για το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Νέας Υόρκης

Από -

«The Waiter»
«The Waiter»

Από τις 17 έως τις 23 Οκτωβρίου η καρδιά του ελληνικού σινεμά χτυπά στη Νέα Υόρκη, εκεί όπου σηκώνει αυλαία το 13ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου με ταινία έναρξης την κωμωδία «Σ’ Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν Ήξερε να Κλαίει» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Μαρία Τζομπανάκη, παρούσα στην έναρξη θα είναι επίσης η κόρη του σημαντικού σκηνοθέτη και πρωταγωνίστρια στην ταινία Μαργαρίτα Πανουσοπούλου.

Το φετινό πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεπερνά τις 50 ταινίες, αριθμός – ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, το οποίο περιλαμβάνει νέες ελληνικές ταινίες που κυκλοφόρησαν φέτος. Ανάμεσά τους οι εξής: «Ακίνητο Ποτάμι» (Άγγελος Φραντζής), «Τα Δάκρυα του Βουνού» (Στέλιος Χαραλαμπόπουλος και το νεονουάρ «The Waiter» (Στιβ Κρικρής). Ακόμα, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι μικρού μήκους ταλαντούχων νέων δημιουργών όπως το βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο στη Δράμα «Άβανος» (Παναγιώτης Χαραμής) και το ιδιαίτερο sci-fi «Third Kind» του Γιώργου Ζώη.

banner

Επιπλέον, για πρώτη φορά το φεστιβάλ παρουσιάζει διεθνείς παραγωγές με ελληνικό ενδιαφέρον, δηλαδή ταινίες με ελληνικό θέμα ή Έλληνες συντελεστές. Πρόκειται για επτά μεγάλου και οκτώ μικρού μήκους ταινίες, ο οποίες συμμετέχουν σε δύο ξεχωριστά διαγωνιστικά τμήματα. Μεταξύ τους βρίσκουμε τίτλους όπως τα «Nia on Vacation» (Κατ Παπαδημητρίου), «Η Μελωδία των Πουλιών» (Ναντίν Γκόμεζ), «Η Ιστορία του Γιάννη» (Βούλα Γερμανάκου Κοψίνη) και «Calling» (Άρτεμις Αναστασιάδου). Παράλληλα ξεκινά επίσης για πρώτη φορά διαδικτυακό διεθνές τμήμα ταινιών μικρού μήκους στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Της κριτικής επιτροπής που θα απονείμει τα βραβεία προεδρεύει ο Νταν Γεωργακάς (συγγραφέας, θεωρητικός του κινηματογράφου), ενώ το βραβείο κοινού θα απονεμηθούν στις ελληνικές ταινίες του κυρίως προγράμματος ανά είδος (μεγάλου μήκους μυθοπλασία, μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους). Μεταξύ των διακρίσεων προστίθεται φέτος εκείνη του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, μετά από προτροπή του Νίκου Περάκη, ο οποίος πέρσι απέσπασε το βραβείο κοινού για το «Success Story».

Νίκος Περάκης

Συμπτωματικά, ο Νίκος Περάκης βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος που έστησε το φεστιβάλ προς τιμήν του, στο πλαίσιο του οποίου θα προβληθούν οι ταινίες «Λούφα και Παραλλαγή», «Βίος και Πολιτεία» και «Λούφα και Παραλλαγή: Σειρήνες στο Αιγαίο» παρουσία του σκηνοθέτη.

Τέλος, το φεστιβάλ παρουσιάζει μια ψηφιακή έκθεση με ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του Μέγα Αλέξανδρου. Στο πλαίσιο της έκθεσης, σημαντικοί χαράκτες από την γκαλερί Xotaris θα εκθέσουν πίνακες χαρακτικής με θέμα τον στρατηλάτη. Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει την Τετάρτη 23/10 με μια συναυλία αφιερωμένη στη γυναίκα, σε διεύθυνση του συνθέτη Γλαύκου Κοντεμενιώτη.