Νέα

Αριάν Λαμπέντ και Ευθύμης Κόσεμουντ Σανίδης βραβεύονται στο Κλερμόν-Φεράν

Από -

«Olla»
«Olla»

Μία εβδομάδα μετά τη βράβευση της Τζάνις Ραφαηλίδου στο φεστιβάλ του Ρότερνταμ, το ελληνικό σινεμά πανηγυρίζει ακόμα τέσσερις διακρίσεις, αυτήν τη φορά από το Κλερμόν-Φεράν.

Στο σημαντικότερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, η Αριάν Λαμπέντ συγκέντρωσε συνολικά τρία βραβεία για το σκηνοθετικό ντεμπούτο της «Olla». Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στις Κάνες, συγκεκριμένα στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της Ένωσης Συγγραφέων και Συνθετών (SACD) και το βραβείο των Γάλλων μαθητών.

Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Ρομάνα Λόμπατς, στο ρόλο της Όλα, μιας γυναίκας που μετακομίζει στη Γαλλία για να ζήσει με τον άντρα που γνώρισε διαδικτυακά σε ιστοσελίδα γνωριμιών. Εκείνη δε μιλάει γαλλικά και δυσκολεύεται να επικοινωνήσει μαζί του, παρόλα αυτά κάνει ό,τι μπορεί για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Σύντομα όμως συνειδητοποιεί πως η νέα πραγματικότητα την κάνει να ασφυκτιά και έχει απόλυτη ανάγκη την ανεξαρτησία της.

Από την άλλη, ο Ευθύμης Κόσεμουντ Σανίδης απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής για την ταινία «Όλες οι Φωτιές η Φωτιά». Η ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Λοκάρνο, συμμετείχε στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα και είναι η τέταρτη μικρού μήκους του Σανίδη. Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη της ταινίας: «Άντρες απελευθερώνουν πουλιά στα βουνά. Δύο αποξενωμένα αδέλφια δοκιμάζουν το σημάδι τους παρέα με τους γιους τους. Είναι η κυνηγετική περίοδος. Μπορεί η καρδιά ενός πουλιού να σταματήσει στον ουρανό χωρίς σκάγια να περάσουν το σώμα του;».

«Όλες οι Φωτιές η Φωτιά»
«Όλες οι Φωτιές η Φωτιά»

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κλερμόν-Φεράν βρέθηκαν ακόμα ο Βασίλης Κεκάτος με το βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα «Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς», η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη με το «Electric Swan», ο Χάρης Ραφτόγιαννης με τον «Πρώτο Έρωτα», ο Θανάσης Νεοφώτιστος με το «Route-3» και ο Κώστας Μπακούρης με τα «Φθινοπωρινά Χριστούγεννα».

Σχετικά Θέματα