Κριτική

Aquaman

Από -

Ξεκινώντας την κόμικς καριέρα του το 1941 και κρατώντας μικρό ρόλο στα κινηματογραφικά «Batman v Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης» και «Justice League», ο Άκουαμαν είναι ο πρωταγωνιστής της έκτης ταινίας του DC Universe. Και ταυτόχρονα της πρώτης υπερηρωικής περιπέτειας που σκηνοθετεί ο Τζέιμς Γουάν, ο άνθρωπος πίσω από τα τρομο-franchise «Saw», «Παγιδευμένη Ψυχή» και «Το Κάλεσμα», έχοντας παράλληλα υπογράψει και το «Fast & Furious 7».

Όχι πως αυτού του τύπου οι υπερπαραγωγές χρειάζονται σκηνοθετικό όραμα για να αποδώσουν (τα 850 εκατ. του «Venom» βουλώνουν όλα τα στόματα), αλλά ακολουθώντας το παράδειγμα της Πάτι Τζένκινς («Wonder Woman»), ο Γουάν κάνει ένα βήμα ακόμη πιο μακριά από τη σοβαροφανή σκοτεινιά των πρώτων ταινιών του DC Universe. Έντονα χρώματα, μετρημένες δόσεις χιούμορ, παραμυθένιο περιβάλλον και η γνωριμία μας με την ιστορία και τους ανθρώπους του Άκουαμαν ξεκινά.

Ο Άρθουρ Κάρι, γιος της βασίλισσας της Ατλαντίδας κι ενός κοινού θνητού, έχει υπερφυσικές δυνάμεις, τις οποίες χρησιμοποιεί για το κοινό καλό. Όταν πληροφορείται από μια σέξι επισκέπτρια από την Ατλαντίδα πως αυτό απειλείται από τα σχέδια του αδερφού του, άρχοντα του μυθικού βασιλείου, αποφασίζει να διεκδικήσει το θρόνο ο οποίος του ανήκει, ως πρωτότοκος, για να προστατεύσει τον ανύποπτο στεριανό κόσμο. Μέχρι να τα καταφέρει, θα πρέπει να περάσει από σκληρές δοκιμασίες, να έρθει αντιμέτωπος με καλοστημένες ίντριγκες και να αφήσει πίσω τον υπερόπτη εαυτό του, όλα αυτά μέσα από μια απλοϊκότατη πλοκή, στην οποία η μία σεναριακή αυθαιρεσία διαδέχεται την άλλη.

Η καταιγιστική αφήγηση έχει, έτσι κι αλλιώς, εστιάσει στην –ενταγμένη μέσα στην εντυπωσιακή υποθαλάσσια εικονογραφία– ασταμάτητη δράση, με την ταινία να εξαντλεί κάθε δυναμική και όλες τις ιδέες της στα θεαματικότατα ψηφιακά εφέ. Ο Γουάν δεν φοβάται να αντιμετωπίσει τον ήρωά του με τους όρους ενός βασιλιά του παραμυθιού, παραμερίζοντας κάθε ίχνος ρεαλισμού και προτάσσοντας το απενοχοποιημένο, χαβαλετζίδικο και χορταστικό μέχρι σκασμού action fun.

ΗΠΑ. 2018. Διάρκεια: 143΄. Διανομή: TANWEER.