Κριτική

Αποδημητικά Πουλιά

Από -

Aιώνες τώρα τα αποδημητικά πουλιά ακολουθούν απαρέγκλιτα τους νόμους της φύσης, κάνουν το ίδιο κάθε εποχή ταξίδι και υπερίπτανται μιας πραγματικότητας που εξελίσσεται ερήμην τους. Μιας πραγματικότητας που στα μάτια των ανθρώπων μοιάζει σπουδαία, κοσμοϊστορική, για τη φύση, όμως, φαντάζει μάταιη και πλήρως αδιάφορη. Ο Κολομβιανός Σίρο Γκέρα εξέτασε με ποιητικό τρόπο αυτή τη σχέση στο υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ «Στην Αγκαλιά του Φιδιού» (2015), τοποθετώντας την πρωτότυπα στο πλαίσιο αντιπαράθεσης δυτικού πολιτισμού και πρωτόγονης αγνότητας.

Επανερχόμενος στο ίδιο θέμα και εμπνεόμενος ξανά από μια πραγματική ιστορία, μας μεταφέρει τώρα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στη βόρεια Κολομβία, όπου ένας νέος άντρας παντρεύεται μια όμορφη ιθαγενή και γίνεται μέλος της μητριαρχικής οικογένειάς της, δεμένης με τις παραδόσεις και τα έθιμα της φυλής. Για να εξασφαλίσει την προίκα, όμως, αναγκάζεται να μπλεχτεί με το εμπόριο μαριχουάνας, συνεχίζοντας και μετά το γάμο τις επικερδείς δραστηριότητές του, κάτι το οποίο θα αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων τη ζωή της οικογένειάς του, αρχικά με πολυτελή και τελικά με τραγικό τρόπο.

Η άνοδος και η πτώση του Ραπαγιέτ θυμίζει σε πολλά σημεία εκείνη του Τόνι Μοντάνα στον «Σημαδεμένο», μόνο που οι Σίρο Γκέρα και Κριστίνα Γκαγιέγκο (παραγωγός και βοηθός μοντέζ στην «Αγκαλιά…») ξεσκαρτάρουν από την ιστορία κάθε βίαιη γραφικότητα και φλασάτη υπερβολή. Την προσεγγίζουν με μια τελετουργικών ρυθμών αφήγηση και μια εικαστικά μεγαλόπρεπη εικονογραφία, εστιάζοντας στη διαβρωτική, κι όχι μετωπική, σύγκρουση της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού με τον εκσυγχρονισμό και τις ανίκητες καπιταλιστικές πρακτικές.

Σε έναν κόσμο όπου τα όνειρα αποκτούν υλική υπόσταση και τα σημάδια της φύσης καθορίζουν τις ανθρώπινες πράξεις, η –δεμένη πάντα με τα ήθη των νέων καιρών– εισβολή της απληστίας, της προδοσίας και του ατομικισμού θα αλλάξουν προαιώνιες ισορροπίες, σε μια ατμοσφαιρικά δυσοίωνη saga με καθαρή εθνογραφική ματιά και βαθιά πολιτική άποψη.

Κολομβία, Δανία, Μεξικό. 2018. Διάρκεια: 125΄. Διανομή: ΔΑΝΑΟΣ.