Νέα

Απεβίωσε η σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου

Η σπουδαία σκηνογράφος και ενδυματολόγος Ιουλία Σταυρίδου άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 68 ετών μετά από μάχη με τον κορωνοϊό. Η δημιουργός των σκηνικών της ταινίας «Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» αλλά και της παράστασης «Στέλλα κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη, κατέκτησε μόλις τον Απρίλιο και πρόσθεσε, σε μια μακρά πορεία διακρίσεων τόσο στο σινεμά όσο και στο θέατρο, το Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα κοστούμια της «Ευτυχίας» του Άγγελου Φραντζή.

Συλλυπητήριο μήνυμα απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την απώλεια της διακεκριμένης καλλιτέχνιδος: «Η Ιουλία Σταυρίδου φιλοτέχνησε επί δεκαετίες για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Βρισκόταν διαρκώς πίσω από την κάμερα, πίσω από τη σκηνή. Η δουλειά της, όμως, στη σκηνογραφία και στα κοστούμια, διαμόρφωσε τους χώρους, την εικόνα και την προσωπικότητα των ηρώων που πρωταγωνίστησαν στις παραστάσεις και στις ταινίες που φέρουν την υπογραφή της. Τους έδωσε ζωή, χρώμα, υφή. Αγαπητή συνεργάτις στις κινηματογραφικές και στις θεατρικές παραγωγές, αγαπημένη καθηγήτρια για τους μαθητές της, η πολυβραβευμένη Ιουλία Σταυρίδου είχε καθοριστική συμβολή στην αισθητική πρόταση δεκάδων ταινιών και παραστάσεων. Η απουσία από τον πρόωρο χαμό της, θα είναι αισθητή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους πολλούς φίλους της».

Η Ιουλία Σταυρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες, με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική στην École National Supérieure des Beaux-Arts και σκηνογραφία και ενδυματολογία στο Conservatoire du Théâtre. Ξεκίνησε να δουλεύει στο σινεμά σε ταινίες όπως το «Χάππυ Νταίη» του Παντελή Βούλγαρη και το «Δι Ασήμαντον Αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά, που αποτέλεσαν την αρχή για μια καριέρα γεμάτη συνεργασίες με σημαντικούς δημιουργούς του σινεμά, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, η Αγγελική Αντωνίου, ο Παντελής Βούλγαρης, η Κατερίνα Ευαγγελάκου, ο Γιώργος Μπακόλας, ο Λάκης Παπαστάθης, ο Κώστας Γαβράς, ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Άγγελος Φραντζής, όπως προείπαμε. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις της περιλαμβάνονται το Κρατικό Βραβείο Ενδυματολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τις ταινίες «Θεόφιλος» του Παπαστάθη, «Ακροπόλ» του Βούλγαρη και «Έντουαρτ» της Αντωνίου, το Κρατικό Βραβείο Σκηνογραφίας για την ίδια ταινία, το Βραβείο Ίρις Σκηνογραφίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για την ταινία «Μαχαιροβγάλτης» του Οικονομίδη. Το 25ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου την τίμησε για τη συμβολή της στην εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. Διετέλεσε, παράλληλα, Καθηγήτρια Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.