Κριτική

Αντρέι Ταρκόφσκι. Σινεμά Σαν Προσευχή

Από -

Γεννημένος το 1970 στη Μόσχα, ο Αντρέι Αντρέγιεβιτς Ταρκόφσκι είναι γιος του γνωστού σκηνοθέτη Αντρέι Ταρκόφσκι και της δεύτερης συζύγου του, ηθοποιού και βοηθού σκηνοθέτη Λαρίσα Πάβλοβνα Εγκόρκινα («Σολάρις», «Ο Καθρέφτης», «Νοσταλγία»). Μεγαλωμένος στα κινηματογραφικά πλατό, ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και τόσο ως δημιουργός ντοκιμαντέρ όσο και ως πρόεδρος του Ιδρύματος Αντρέι Ταρκόφσκι έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην προώθηση του έργου του. Έχοντας λοιπόν στα χέρια του αμέτρητο πρωτότυπο υλικό, κατάφερε να βάλει σε τάξη ένα τεράστιο ηχητικό αρχείο με συζητήσεις, εξομολογήσεις και συνεντεύξεις του κορυφαίου auteur, οργανώνοντάς τις με χρονολογική σειρά και παρουσιάζοντάς τις σαν μια ενιαία αφήγηση της ζωής και (κυρίως) της καριέρας του από τον ίδιο τον Ταρκόφσκι.

Οι πληροφορίες είναι πολύτιμες, κυρίως όσες αφορούν τις απόψεις του δημιουργού του «Στάλκερ» πάνω στη στάση ζωής του και στη διαρκή αναζήτηση της ποιητικής καλλιτεχνικής έκφρασης. Ψύχραιμος μα παθιασμένος, ο Ταρκόφσκι μιλάει για την τέχνη ως ύψιστο λειτούργημα που δεν απευθύνεται στους διανοούμενους, αλλά στους αθώους και «ανοιχτούς» δέκτες, για τη θρησκευτική πίστη ως απαραίτητο οδηγό του αληθινού καλλιτέχνη, την πολιτική εξουσία, το θάνατο και τη δύναμη της (κινηματογραφικής) εικόνας, η οποία διατηρεί εκ φύσεως –όταν είναι ποιητική κι όχι περιγραφική– το γοητευτικό μυστήριο του ανεξήγητου.

Παράλληλα, φωτογραφίες από την καθημερινότητά του και εκτεταμένα αποσπάσματα ταινιών συμπληρώνουν σιωπηλά τον εξομολογητικό λόγο, ενώ απαγγελίες ποιημάτων του (πατέρα) Αρσένι Ταρκόφσκι από τον ίδιο τον ποιητή και ατμοσφαιρικά… ταρκοφσκικά πλάνα του Αντρέι Αντρέγιεβιτς φωτίζουν την ιδιοσυγκρασία και την ψυχή ενός κορυφαίου σύγχρονου δημιουργού. Ενός κινηματογραφιστή με απόλυτα προσωπικό, άμεσα αναγνωρίσιμο ύφος, και σταθερό σημείο αναφοράς, όπως δηλώνει ξεκάθαρα ο ίδιος, τη ρωσική γη, γλώσσα και πολιτιστική κληρονομιά.

Α/Μ - Έγχ. Ιταλία, Ρωσία, Σουηδία. 2019. Διάρκεια: 97΄. Διανομή: CAROUSEL FILMS.

Σχετικά Θέματα