Φεστιβάλ

Ανοίγει η αυλαία του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Από -

«Ο Γιώργος του Κέδρου»
«Ο Γιώργος του Κέδρου»

Ύστερα από δέκα μέρες online προβολών τον περασμένο Φεβρουάριο, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (18/6-4/7) είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους θεατές του από κοντά στην Καλαμάτα. Ως ταινίες έναρξης επιλέχθηκαν οι δύο μαθητικές ταινίες τεκμηρίωσης «Ένα Σχολείο, Δύο Κόσμοι» και «Μην Πεις Ποτέ σου: "Είναι Αργά"», τις οποίες το ΕΚΟΜΕ ανέλαβε πιλοτικά να φτιάξει τον ειδικό υποτιτλισμό και την ακουστική περιγραφή.

Συνολικά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ αποτελείται από περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων 58 διεθνή και 27 ελληνικά. Από αυτά ξεχωρίζει το «Forman vs. Forman» (Γιάκουμπ Χέινα & Έλενα Τεστικόβα), το οποίο αποτελεί βιογραφία του σπουδαίου οσκαρικού σκηνοθέτη Μίλος Φόρμαν, αλλά και το μουσικό ντοκιμαντέρ «Keyboard Fantasies: Η Ιστορία του Μπέβερλι-Γκλεν Κόπλαντ» (Πόουζι Ντίξον), όπου ξεδιπλώνεται η απίστευτη ιστορία του ενός ρηξικέλευθου μουσικού που καθυστέρησε τρομερά να αναγνωριστεί η αξία και επίδρασή του.

«Forman vs. Forman»
«Forman vs. Forman»

Έπειτα, μη χάσετε το «Βαβέλ - Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα, ο οποίος μας συστήνει στην ιστορία του θρυλικού περιοδικού Βαβέλ, το οποίο άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα κόμιξ στην Ελλάδα. Τέλος, το πρόσφατα υποψήφιο για βραβείο Ίρις καλύτερου ντοκιμαντέρ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Ο Γιώργος του Κέδρου» (Γιάννης & Γιώργος Κολόζης), καταγράφει ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του '70 ως σήμερα. Τέλος, ο πολύπειρος Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος («Σιωπηλός Μάρτυρας») μας συστήνει στις «Υφάντρες» του χωριού Βλαστή της ορεινής Μακεδονίας.

Μετά την Καλαμάτα, το φεστιβάλ θα επισκεφθεί και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως Σπάρτη, Πάτρα, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Αμαλιάδα, Ακράτα, Δημητσάνα, Λεβίδι και Δερβένι έως τις 28 Ιουλίου. Παράλληλα, η διοργάνωση ετοιμάζει μια σειρα σεμιναρίων από διακεκριμένους διεθνείς ντοκιμαντερίστες, όπως ο Ολλάνδός Ρόμπερτ Ρομπούτ και η Ιταλίδα Τέκλα Ταϊντέλι. Όσο για την κεντρική θεματική για φέτος αυτή ανήκει στα κόμιξ, μιας και φιλοξενείται έκθεση με έργα των: Τζουζέπε Παλούμπο, Αντρέα Μπορύνο, Ντάνιελ Ζεζέλι, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργο Μπότσο και Σότο Ανάνιο.

banner

Σχετικά Θέματα