Κριτική

Αναζητώντας τον Χέντριξ

Από -

Ανάμεσα σε στενούς δρόμους κι εγκαταλελειμμένα κτίρια, η Πράσινη Γραμμή συνδέει απευθείας το παρόν με την πιο οδυνηρή περίοδο της πρόσφατης κυπριακής Ιστορίας. Παράλληλα η καταγεγραμμένη σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας φράση «Δεν ξεχνώ» δεν αφήνει περιθώρια στους κατοίκους της να αγνοήσουν το παρελθόν.

Με εκείνο αναμετράται ο πρωτοεμφανιζόμενος στη μυθοπλασία Κύπριος σκηνοθέτης Μάριος Πιπερίδης, μέσω του πρωταγωνιστή του Γιάννη, ενός καλόκαρδου loser, πνιγμένου στα χρέη, ο οποίος αποφασίζει να μεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Τα σχέδιά του ανατρέπονται όταν ο μοναδικός του φίλος, ο αξιολάτρευτος σκυλάκος Τζίμι (Χέντριξ), διασχίσει τρέχοντας την Πράσινη Γραμμή. Εκείνος τον ακολουθεί και βρίσκεται εγκλωβισμένος μαζί με τον Τζίμι σε μια no man’s land, καθώς απαγορεύεται να περάσουν από τη μία πλευρά στην άλλη.

Από εκείνη τη στιγμή στο αδιέξοδο του Γιάννη (στον ρόλο ο Αδάμ Μπουσδούκος, μόνιμος πρωταγωνιστής των ταινιών του Φατίχ Ακίν) συμπυκνώνεται το συλλογικό τραύμα των Κυπρίων και η περιπέτειά του γίνεται συμβολική. Ο ήρωας αναμετράται με το άλγος του παρελθόντος, βλέποντας για παράδειγμα στο πατρικό του να κατοικεί πια μια οικογένεια Τουρκοκυπρίων, αλλά οφείλει να αναζητήσει έναν τρόπο συνεργασίας με τους βόρειους γείτονες, για να απελευθερωθεί κυριολεκτικά και ψυχολογικά.

Χάρη στον ανάλαφρο τόνο της ταινίας, χωρίς να υποτιμάται η σοβαρότητα των θεμάτων που θίγονται, ο Πιπερίδης πετυχαίνει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ πολιτικού σχολίου και καλοπροαίρετου χιούμορ, απογυμνώνοντας έτσι τον παραλογισμό που χαρακτηρίζει την εύθραυστη συνύπαρξη των δύο λαών.

Οι εύκολες σεναριακές λύσεις, κάποιες βεβιασμένες κωμικές στιγμές και η ανακύκλωση απλοϊκών ιδεών αποδυναμώνουν το σύνολο, δεν αποπροσανατολίζουν όμως την ταινία από τον κύριο στόχο της: την εκφορά ενός ψύχραιμου συμφιλιωτικού μηνύματος, εφικτού μέσω της επικοινωνίας και της προσωπικής επαφής, με φόντο τις κατά καιρούς εντάσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Χάρη σε αυτό, εξάλλου, η ταινία κέρδισε το πρώτο βραβείο στο σημαντικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα.

Κύπρος. 2018. Διάρκεια: 92΄. Διανομή: SEVEN FILMS.

Σχετικά Θέματα