Κριτική

Amy: Το Κορίτσι Πίσω Από το Όνομα

Από -

Η σύντομη ζωή και η εκθαμβωτική καριέρα της τζαζ/σόουλ τραγουδίστριας Έιμι Γουάινχαουζ, που πέθανε στα 28 της χρόνια από οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ, ξετυλίγεται σαν ένα μελωδικό, συγκινητικό όσο και σκοτεινό κινηματογραφικό παραμύθι. Με ένα αριστοτεχνικό μοντάζ, ο Ασίφ Καπάντια («Senna») βάζει τάξη σε ένα πληροφοριακό χάος, ενώ εκμεταλλεύεται δημιουργικά τις συνεντεύξεις συγγενών, γνωστών και συνεργατών, μετατρέποντάς τες σε ένα αφηγηματικά συναρπαστικό voice over.

Live fast, die young... Αν δει κάποιος το «Senna», το βραβευμένο με 2 BAFTA ντοκιμαντέρ που γύρισε το 2010 ο Ασίφ Καπάντια για τον Βραζιλιάνο πιλότο της Formula 1 Άιρτον Σένα (ο οποίος σκοτώθηκε στα 34 του χρόνια), θα δια­πιστώσει πως με την ίδια μέθοδο προσεγγίζει τώρα ακόμη μία bigger than life διασημότητα. Την jazz/soul τραγουδίστρια-φαινόμενο Έιμι Γουαϊνχάουζ, η οποία εντυπωσίασε την παγκόσμια μουσική σκηνή στα 20 της με το άλμπουμ «Frank», γνώρισε την απόλυτη καλλιτεχνική καταξίωση και μια απίστευτη εμπορική επιτυχία με το «Back to black» το 2006, για να βρεθεί νεκρή το 2011, μόλις στα 28 της, από οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ.

Ο Βρετανός ντοκιμαντερίστας οργανώνει το βιογραφικό χρονικό του πάνω σε δύο απλούς αφηγηματικούς άξονες. το πλούσιο αρχειακό υλικό, κυρίως δηλώσεις της Γουαϊνχάουζ και προσωπικές homemade βιντεοσκοπήσεις, και τις συνεντεύξεις συγγενών, φίλων και συνεργατών της. Ανεπιτήδευτη ως άνθρωπος και απόλυτα εκτεθειμένη στα media, η ανοχύρωτη απέναντι στη διασημότητα Έιμι δεν είχε κρυφή ιδιωτική ζωή.

Το ανέκδοτο υλικό, λοιπόν, δεν προσφέρει πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ όσες ήδη λίγο πολύ γνωρίζουμε. Ο Καπάντια όμως το αξιοποιεί δεξιοτεχνικά ως «ατμόσφαιρα» και καταγραφή της στιγμής, έτσι ώστε μέσα από το καθημερινό και κοινότοπο να αναδεικνύεται η ιλιγγιώδης, θολή και συγκεχυμένη πραγματικότητα η οποία περικύκλωνε όλο και πιο ασφυκτικά την απίστευτα χαρισματική και άλλο τόσο ευάλωτη μουσικό.

Το αριστοτεχνικό μοντάζ του (το ένα από τα BAFTA του «Senna») βάζει τάξη στο πληροφοριακό χάος και περιγράφει γλαφυρά το τίμημα της επιτυχίας, ενώ η επιλογή να χρησιμοποιήσει μόνο ήχο και όχι εικόνα από τις συνεντεύξεις μετατρέπει τις διηγήσεις των «συμπρωταγωνιστών» σε ένα πρωτότυπο voice over που μας βοηθά να ξετυλίξουμε μέχρι τέλους το κουβάρι μιας τραγικά ενδιαφέρουσας ιστορίας. Αυτής μιας γυναίκας που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με τον κόσμο, αλλά δεν μπόρεσε να τα βάλει με τον εαυτό της.

Μ. Βρετανία. 2015. Διάρκεια: 128΄. Διανομή: ODEON.

Σχετικά Θέματα