Κριτική

Αμπρακατάμπρα

Από -

Γκαγκ, ανατροπές και πολλά κωμικά στοιχεία προσπαθούν άτσαλα να ελαφρύνουν τη δραματική διαδρομή μιας γυναίκας προς την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία, καταλήγοντας όμως σε έναν αμήχανο συνδυασμό.

Σπουδασμένος στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε κινηματογράφο, αλλά δούλεψε και ως μουσικός παραγωγός, ο 55χρονος Βάσκος Πάμπλο Μπέργκερ έχει υπογράψει μόλις τρεις ταινίες ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Τη σινεφίλ σάτιρα «Torremolinos 73» (2003), το βραβευμένο με δέκα Γκόγια «Blancanieves» (2012), ασπρόμαυρη διασκευή του παραμυθιού της «Χιονάτης», και τώρα την… πειραγμένη κωμωδία «Αμπρακατάμπρα». Τουλάχιστον αυτός ο τόνος, ο έντονα χιουμοριστικός, κυριαρχεί στην αρχή της ιστορίας της Κάρμεν, μιας τυπικής, αν και σέξι νοικοκυράς και μητέρας ενός κοριτσιού, εγκλωβισμένης σε έναν ρουτινιάρικο γάμο με τον μονοκόμματο Κάρλος. Έναν εργάτη οικοδομών, πατέρα αφέντη και φανατικό οπαδό της Ρεάλ Μαδρίτης. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν, σε μια γαμήλια δεξίωση, ο τελευταίος θα πάρει μέρος ως εθελοντής στο σόου ενός ερασιτέχνη υπνωτιστή και θα ξυπνήσει… άλλος άνθρωπος –ευγενικός, τρυφερός και νοικοκύρης–, αναγκάζοντας την εμβρόντητη Κάρμεν να καταφύγει σε έναν αρχιυπνωτιστή, ο οποίος της αποκαλύπτει πως ο Κάρλος της έχει «καταληφθεί» από το πνεύμα ενός νεκρού.

Σιγά σιγά και με την αποκάλυψη της ταυτότητας του… πνεύματος η μεταφυσική κομεντί του Μπέργκερ αρχίζει να παίρνει δραματικότερο ύφος και με αφηγηματικό όχημα το δίλημμα της Κάρμεν (να μείνει με το συνηθισμένο κακό ή να προχωρήσει με το άγνωστο, ίσως κι επικίνδυνο καλό) ακολουθεί την «περιπετειώδη» διαδρομή μιας γυναίκας προς την αυτοεκτίμηση και την ανεξαρτησία. Γκαγκ, ανατροπές, γραφικές συμπεριφορές και (μάλλον άτσαλες) παρεξηγήσεις προσπαθούν να ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα, κάποιες ιδέες είναι διασκεδαστικές και ο χαρακτήρας της Μαριμπέλ Βερντού («Θέλω και τη Μαμά σου») διαθέτει ντελικάτες λεπτομέρειες, ο όλος συνδυασμός, όμως, μοιάζει κινηματογραφικά αδέξιος και το αμήχανο αποτέλεσμα εντελώς ξένο συγκριτικά με αυτό του φινετσάτου «Blancanieves».

Ισπανία, Γαλλία. 2017. Διάρκεια: 96΄. Διανομή: FEELGOOD ENT.

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης