Νέα

Άλλη μία απουσία θα πάρει το Netflix στις Κάνες

Μπορεί το «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν να ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και να αναδείχτηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 2018, αλλά το Φεστιβάλ των Καννών το απέρριψε πέρυσι πανηγυρικά. Και αυτό εξαιτίας της διαμάχης, που ξέσπασε το 2017, μεταξύ Netflix και Γάλλων κινηματογραφικών διανομέων. Μήλο της έριδος ήταν, για μία φορά ακόμη, η ταυτόχρονη προβολή των ταινιών σε αίθουσες και πλατφόρμα, από την εταιρία, που βρίσκει αντίθετη τη γαλλική κινηματογραφική νοοτροπία.

Το 2017, το Netflix παρουσίασε στο Φεστιβάλ των Καννών τις δύο ταινίες του «Okja» (Μπονγκ Τζουν-χο) και «Ιστορίες των Μέιροβιτς (Νέες και Επιλεγμένες)» (Νόουα Μπόματκ), προκαλώντας την αντίδραση των Γάλλων, που ζητούσαν την κυκλοφορία των ταινιών στις γαλλικές αίθουσες και την επαναφορά του νόμου του Φεστιβάλ, που προβλέπει κενό 36 μηνών μεταξύ της επίσημης προβολής και της κυκλοφορίας σε streaming πλατφόρμες. Επίσης, το γεγονός ότι το Netflix δεν υπόκειται σε κάποια φορολογική νομοθεσία στη Γαλλία φάνηκε να ενοχλεί, αφού άλλες πλατφόρες, όπως η Amazon, καταβάλουν το 12% των κερδών τους στο Γαλλικό Κινηματογραφικό Σύλλογο, ενισχύοντας τα κέρδη του. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εταιρία αποχώρησε από το Φεστιβάλ των Καννών, χωρίς να συμμετέχει με κάποια ταινία το 2018.

banner
«Ρόμα»
«Ρόμα»

Όπως φαίνεται, λοιπόν, η μάχη αυτή καλά κρατεί, αφού η εταιρία δε θα είναι ούτε φέτος παρούσα στο Φεστιβάλ. Η πρόσφατη συνάντηση του CEO του Netflix Τεντ Σαράντος με τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Καννών Τιερί Φερμό, «ναυάγησε» καθώς οι δυό τους δεν μπόρεσαν να βρουν μία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα, μιας και καμία από τις δύο πλευρές δεν διατίθεται να κάνει πίσω.  Αφενός, οι Γάλλοι επιμένουν οι ταινίες της εταιρίας να κάνουν πρεμιέρα μόνον στις αίθουσες και να τηρείται το διάστημα των 36 μηνών πριν την κυκλοφορία στην πλατφόρμα αλλά και να πληρώνει το Netflix φόρο 2% στο Γαλλικό Σύλλογο και αφετέρου, η πλατφόρμα δεν σκοπεύει να ακυρώσει την πολιτική της και να δίνει στην κυκλοφορία τις ταινίες της μετά από Α’ προβολή στη μεγάλη οθόνη.

Το Netflix είναι πλέον μια ισχυρή δύναμη και έχει φανατικούς οπαδούς. Άρα και ένας δύσκολος αντίπαλος ακόμη και για το ιερό τέρας που λέγεται «Φεστιβάλ των Καννών». Η μάχη δεν θα είναι εύκολη και η ζυγαριά δε γέρνει προς το παρόν προς το μέρος κανενός. Ποιος θα είναι τελικά ο νικητής θα φανεί από την τροπή που θα πάρει στη συνέχεια αυτή η διαμάχη.

banner

Σχετικά Θέματα