Κριτική

Agora. Από τη Δημοκρατία στις Αγορές

Από -

Γυρισμένο επί πέντε χρόνια, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημιουργού του «Εξάντα» αποτελεί ένα καταγραφικό χρονικό της πρόσφατης ελληνικής κρίσης, την οποία περιγράφει από πολιτική, κοινωνική και ανθρώπινη πλευρά.

Γυρισμένο επί 5 χρόνια, το τελευταίο ντοκιμαντέρ του πολυβραβευμένου δημιουργού του «Εξάντα» αποτελεί ένα χρονικό της ελληνικής κρίσης, την οποία προσπαθεί να περιγράψει από πολιτική, κοινωνική και ανθρώπινη πλευρά. Όλα τα γεγονότα αναφοράς της περιόδου παρελαύνουν μπροστά από το φακό του (από το «λεφτά υπάρχουν» και την αυτοκτονία του Δ. Χριστούλα στο Σύνταγμα μέχρι τους Αγανακτισμένους, τη δολοφονία του Π. Φύσσα και το λουκέτο στην ΕΡΤ), στον οποίο μιλούν σχολιαστικά, ανάμεσα σε άλλους, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι Ζ.-Κλ. Τρισέ και Μ. Σουλτς, Έλληνες υπουργοί, ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης, ο επιχειρηματίας Γ. Αλαφούζος και η συγγραφέας Ν. Κλάιν.
Οι πολιτικοκοινωνικές διαπιστώσεις του Αυγερόπουλου, αν κι ελάχιστα πρωτότυπες, είναι αναλυμένες διεξοδικά και διατυπωμένες με σαφήνεια, κοινό κτήμα πλέον­ των περισσότερων Ελλήνων. Η αφήγησή του είναι στακάτη, οι «ανώνυμοι» πρωταγωνιστές προσφέρουν επιπλέον μία συναισθηματική (οριακά μελοδραματική) νότα, ενώ μερικές «ξώφαλτσες» λεπτομέρειες αποδεικνύονται πραγματικός θησαυρός, όπως η κυνική παραδοχή του πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδη περί ανάγκης ξεπουλήματος κάθε εθνικού περιουσιακού στοιχείου – από δημόσιες επιχειρήσεις μέχρι τις... παραλίες.

Ελλάδα. 2014. Διάρκεια: 116΄.