Κριτική

Αγκάθι

Από -

Υπερβολικά λιτό και αλληγορικό, κινείται επιδέξια ανάμεσα στο ψυχογράφημα, το δράμα χαρακτήρων και το υπαρξιακό θρίλερ.

Η σκανδιναβική παιδεία του Γαβριήλ Τζάφκα είναι φανερή και η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία­ μυθοπλασίας ένα στιβαρό και ατμοσφαιρικό ντεμπούτο (στα δανέζικα), που μας συστήνει έναν κινηματογραφιστή με ξεχωριστές ικανότητες. Σημαντικότερη όλων η γνώση των διηγηματικών κινηματογραφικών κωδίκων, τους οποίους ο Τζάφκας ακολουθεί με συνέπεια αλλά και πρωτοτυπία (το διαφορετικών χρονικών στιγμών μονοπλάνο στα δωμάτια του σπιτιού), σε έναν τολμηρό συνδυασμό ψυχογραφήματος, δράματος χαρακτήρων και υπαρξιακού θρίλερ.

Υπερβολικά λιτό και αλληγορικό, το «Αγκάθι» περιγράφει ελλειπτικά, αλλά οπτικά μεγαλόπρεπα τη σταδιακή παράδοση ενός ερωτευμένου ζευγαριού, απομονωμένου σε μια εξοχική κατοικία στην άκρη του δάσους, στο φόβο, στην αμφιβολία και στην ενοχή. Η φύση κρατά τον δικό της σιωπηλό και κυρίαρχο ρόλο, το διάχυτο φυσικό φως υπονομεύει την αίσθηση της ασφάλειας και οι απειλητικές σιωπές παίζουν υποδειγματικά το παιχνίδι του απατηλού φαίνεσθαι και του αληθινού είναι. Επιπλέον η «αόρατη» παράλληλη αφήγηση προσθέτει άλλο ένα έξυπνο σκηνοθετικό τρικ σε αυτήν τη στιλάτη, όχι απόλυτα ισορροπημένη μα θαρραλέα και φινιρισμένη carte de visite γνωριμίας με έναν ταλαντούχο Έλληνα της διασποράς.

Ελλάδα, Δανία. 2017. Διάρκεια: 82΄. Διανομή: FILMCENTER ΤΡΙΑΝΟΝ.

Σχετικά Θέματα

Δώσε το σχόλιο σου

* Όνομα   * e-mail    
Σχόλιο

Έχω διαβάσει και αποδέχομαι τις οδηγίες και τους όρους χρήσης  
Επιθυμώ να λάβω ενημέρωση με email σε περίπτωση απάντησης

  • Αριστοτέλης Μεταξάς. πριν από 9 μήνες

    Εξαιρετική ταινία, μου άρεσε πολύ και με κράτησε με αγωνία, μέσα στο μύθο της, μέχρι τέλους. Ασυνήθιστη, σαν έργο τέχνης, πάνω σ ένα θέμα όπως αυτό της ζήλιας. Ενα Αγκάθι περίτεχνα απλό, γιατί το απλό, πολλές φορές, είναι πολύ δύσκολο να το δεις και να το δώσεις, διαβασμένες σιωπές με τέχνη δοσμένες και ειπωμένες. Μπράβο στον Γαβριήλ Τζάφκα, καλοτάξιδη η ταινία του και το παρθενικό του μεγάλου μήκους ταξίδι, μέσα απ το ΑΓΚΑΘΙ, στον μυθικό κόσμο του σινεμά.