Κριτική

Αγάπα με αν Τολμάς

Από -

Διαφημιστικός ρεαλισμός που θυμίζει έντονα «Αμελί», χωρίς να διαθέτει την ίδια εύστροφη πρωτοτυπία με την ταινία του Ζαν-Πιερ Ζενέ.

banner

Μεγάλη εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, αλλά και στη χώρα μας, το σεναριακό και σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γιαν Σαμιέλ («Το Γράμμα που Άλλαξε τη Ζωή μου», «Ο Πόλεμος των Κουμπιών») είναι ένα ρομαντικό love story το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να αντιγράψει το μεταμοντέρνα παραμυθένιο σύμπαν της «Αμελί». Εδώ, ένα παιδικό παιχνίδι τόλμης γίνεται συνήθεια για τους αχώριστους μικρούς φίλους Ζιλιάν και Σοφί. Όταν, όμως, με το τέλος του λυκείου εκδηλώνεται τελικά ο έρωτάς τους, οι ψευτοεγωισμοί δεν τους αφήνουν να ζήσουν μαζί.

Προκαλώντας διαρκώς ο ένας τον άλλον, «τολμούν» να χωρίσουν για δέκα και πλέον χρόνια, χωρίς όμως ποτέ να αλλάξουν τα συναισθήματά τους. Κάθε είδους αφηγηματικό τρικ και στιλιζάρισμα (η χαρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη) τυλίγει την απλοϊκή και σεναριακά τραβηγμένη πέρα από τα όρια της αληθοφάνειας ιστορία σε ένα «διαφημιστικό ρεαλισμό» ο οποίος θυμίζει έντονα την προ διετίας μεγάλη επιτυχία του Ζαν-Πιερ Ζενέ, χωρίς όμως να διαθέτει την ίδια εύστροφη πρωτοτυπία. Εξαιρετική η 28χρονη Μαριόν Κοτιγιάρ, που δείχνει πως είναι φτιαγμένη από στόφα σπουδαίας ερμηνεύτριας.

Γαλλία. 2003. Διάρκεια: 93΄. Διανομή: FILMTRADE.