Αφιέρωμα

Αφιέρωμα σε ακυκλοφόρητες στην Ελλάδα, ταινίες του Μπονγκ Τζουν-χο

Από -

«Σκύλος που Γαβγίζει»
«Σκύλος που Γαβγίζει»

Τη λιγότερο γνωστή μα εξαιρετική φιλμογραφία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη των «Παράσιτων» θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε στη μεγάλη οθόνη, μέσα από το αφιέρωμα τριών ταινιών του δημιουργού που δεν είχαν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. Οι θερινοί κινηματογράφοι Αλεξάνδρα και Φλερύ φιλοξενούν το αφιέρωμα από τις 4 έως τις 10/6 (€ 7, Δευτ.-Τρ. € 5), το οποίο περιλαμβάνει τα φιλμ «Σκύλος που Γαβγίζει» (2000), «Μνήμες Φόνων» (2003) και «Μητέρα» (2009).

Το ντεμπούτο του Τζουν-χο «Σκύλος που Γαβγίζει» θίγει τις θεματικές που θα συνεχίσει να εξερευνά και να εμπλουτίζει ο σκηνοθέτης ταινία την ταινία, καθώς τοποθετείται σε ένα υπερμέγεθες συγκρότημα διαμερισμάτων και εστιάζει στη βίαιη πράξη ενός άντρα ο οποίος καλείται να διαχειριστεί τις ενοχές του. Από την άλλη, οι αριστουργηματικές «Μνήμες Φόνων» εμπνέονται από την αληθινή περίπτωση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου της Νότιας Κορέας και της επίπονης προσπάθειας δύο αστυνομικών να τον πιάσουν. Τέλος, η δεξιοτεχνικά γυρισμένη «Μητέρα» βάζει στο μικροσκόπιο τις λεπτές ισορροπίες των μικρών κοινωνιών, το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και τον ευνουχισμό, με τις ταξικές διαφορές να βρίσκονται πάντα στο φόντο.

Πρόσφατα μιλήσαμε αναλυτικά για κάθε ταινία, με αφορμή την πρεμιέρα τους στην πλατφόρμα Cinobo, στο κείμενο που βρίσκετε εδώ.

Σχετικά Θέματα

Το σινεμά του Μπονγκ Τζουν-χο δεν είναι μόνο τα «Παράσιτα»

10/05/2020

Το σινεμά του Μπονγκ Τζουν-χο δεν είναι μόνο τα «Παράσιτα»

Βλέπουμε τις παλαιότερες ταινίες του οσκαρικού σκηνοθέτη που κάνουν πρεμιέρα στο Cinobo και σημειώνουμε τα συστατικά που κάνουν σπουδαία τη φιλμογραφία του Νοτιοκορεάτη.

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά

18/10/2019

Οι ταινίες που άλλαξαν το νοτιοκορεάτικο σινεμά

Η απονομή του Χρυσού Φοίνικα στα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο ήταν το επιστέγασμα της διαρκούς ανόδου του νοτιοκορεάτικου σινεμά στο διεθνές προσκήνιο. Οι ταινίες που ακολουθούν είναι αυτές που άλλαξαν ανεπιστρεπτί την εικόνα του.

Μιλήσαμε με τον απροσδόκητο νικητή των Κανών, Μπονγκ Τζουν-χο

17/10/2019

Μιλήσαμε με τον απροσδόκητο νικητή των Κανών, Μπονγκ Τζουν-χο

Θρίλερ, οικογενειακό δράμα, μαύρη κωμωδία ή κοινωνική αλληγορία; Ο πρώτος Κορεάτης στην κινηματογραφική ιστορία που αποσπά τον Χρυσό Φοίνικα μας εξηγεί τις τολμηρές ιδέες οι οποίες κρύβονται μέσα στα ανατρεπτικά «Παράσιτά» του.

Παράσιτα

17/10/2019

Παράσιτα

Μαύρη κωμωδία, ψυχολογικό θρίλερ, κοινωνική σάτιρα και αλληγορικό δράμα, ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ Κανών αποτελεί μια θαρραλέα κινηματογραφική πρόταση που εκπλήσσει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο.