Κριτική

Αδελφικοί Εχθροί

Από -

Δυναμική αστυνομική περιπέτεια από τον σκηνοθέτη του «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ρεαλιστική και καλοσκηνοθετημένη, αν και η πλοκή της κρύβει λιγοστές εκπλήξεις.

Στο «Nos Retrouvailles» (2007) ένας αποξενωμένος από τον γιο του άντρας προσπαθεί να πείσει τον πρώτο να ανοίξουν μαζί ένα μπαρ. Στο «Μακριά Από τους Ανθρώπους» (2014) ο Γάλλος δάσκαλος ενός απομονωμένου χωριού της Αλγερίας του 1954 αναλαμβάνει να συνοδεύσει έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο μέχρι την κοντινή πόλη προκειμένου να δικαστεί.

Πρόκειται για τις πρώτες δύο ταινίες του Νταβίντ Ελοφέν, στις οποίες δύο άντρες με αντίθετα συμφέροντα ή επιθυμίες αναγκάζονται να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει και στους «Αδελφικούς Εχθρούς», στους οποίους οι αραβικής καταγωγής παιδικοί φίλοι Ντρις και Μανουέλ –μεγαλωμένοι στο ίδιο παρισινό προάστιο– έχουν πάρει πλέον αντίθετους δρόμους. Όταν όμως ένα deal διακίνησης ναρκωτικών πάει στραβά, ο αστυνομικός Ντρις ξέρει πως μόνον αν συνεργαστεί με τον κακοποιό Μανουέλ μπορεί να ξεκαθαρίσει την υπόθεση και να παραμείνουν ζωντανοί και οι δύο.

Δίνοντας στον παρισινό περίγυρο (ο οποίος εγκλωβίζει και καθορίζει τους ήρωες) πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως είχε κάνει και με την έρημο στο «Μακριά Από τους Ανθρώπους», ο Ελοφέν υπογράφει μια δυναμική αστυνομική περιπέτεια με μνήμες από κλασικά γουέστερν. Τα θέματα της ταυτότητας (κυρίαρχη η αραβική καταγωγή), της ηθικής στάσης και της πίστης στους (εσωτερικούς) κώδικες τιμής τίθενται επιτακτικά μέσα από τη στεγνή από αφηγηματικό λίπος «μονομαχία» των δύο σύγχρονων αντιηρώων.

Οι διάλογοι είναι λιτοί, οι εικόνες σκοτεινές, ρεαλιστικές και ο ρυθμός σφιχτός, αν και η πλοκή κρύβει λιγοστές εκπλήξεις. Ο Ελοφέν ακολουθεί τη σεναριακή πεπατημένη, αλλά μας έχει μαζί του μέχρι το ύστατο πλάνο, στο οποίο η μοίρα έχει την τελευταία λέξη, όπως σε κάθε υπαρξιακό δράμα.

Γαλλία. 2018. Διάρκεια: 111΄. Διανομή: ΣΠΕΝΤΖΟΣ FILM.